A rovat kizárólagos támogatója

Száz éve először fedeztek fel új folyamidelfint, így most már öt ilyen fajt ismerünk. Brazíliában, a 2600 kilométer hosszú Araguaia folyóban él, és a többi dél-amerikai delfinfajtól több mint kétmillió éve ágazhatott el a fejlődése.

Egyik folyamidelfin sincs túl jó helyzetben: legismertebb fajuk, a Jangce folyóban élő pajcsi valószínűleg 2006 körül kihalt, a másik három neve is ott van a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, azaz súlyosan veszélyeztetettnek nyilvánították őket, és az utóbbiakhoz csatlakozik a most felfedezett faj, amelynek a becslések szerint csak ezer egyede él a brazil folyó medencéjében.

Az amazonasi vagy rózsaszín delfint a helyiek a botónak hívják, és mivel az új faj vele rokon, azt élőhelye után araguaiai botónak nevezték el. Tomas Hrbek, a felfedezésről szóló tanulmány vezető szerzője elmondta: a két faj különbözik egymástól, eltér a fogaik száma, az Araguaiában élő delfin kisebb is, ám leginkább génjeik eltérései bizonyították, hogy két külön fajról van szó.

Mindkét folyó több tucat delfinjének DNS-ét elemezték a tudósok, és azt fedezték fel, hogy a köztük talált különbségek nagyobbak, mint amekkorát bármely más két delfinfaj között megfigyeltek – magyarázta Hrbek.

Az araguaiai botóra a vidékének mezőgazdasága és a duzzasztógátak építése jelenti a legnagyobb fenyegetést, és az orvhalászok is irtják őket.

Kapcsolódó anyagok:

Végveszélyben a Jangce disznódelfinei

Disznódelfinek húzhatják a rövidebbet

Delfin mentés a Jangcén

Kihalás szélén a rücskösfarkú disznódelfin

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás