Hirdetés
(X)

A lítiumion-akkumulátor rendszeres használata esetén könnyen előfordulhat, hogy gyengül annak teljesítőképessége, ugyanakkor még új életet lehet lehelni bele, így nem kell egyből a veszélyeshulladék-lerakóban végeznie.

Amennyiben profikra szeretné bízni a Li-ion-akkumulátor felújítását az Akku-Elem csapata sok éves tapasztalattal áll rendelkezésére.

Alapos állapotfelmérés szükséges

Manapság a lítiumion-akkumulátorok nagyon széles körben elterjedtek, számtalan felhasználási területtel rendelkeznek, így hatalmas mennyiség van belőlük forgalomban. Már a kisebb 1,5 Voltos, elemhelyettesítő akkumulátorok is megjelentek.

A lítiumion-akkumulátorok cellákból épülnek fel, amik magas igénybevétel miatt idővel sajnos elkerülhetetlenül elhasználódnak. A jó hír, hogy lehetőség van ezeknek a cseréjére, ezzel pedig nem kell megszabadulni a teljes szerkezettől és újat vásárolni, hanem kevésbé költséges, és kisebb környezetszennyezéssel járó módon lehet továbbhasználni az energiahordozót.

Ha azt tapasztalja, hogy az akkumulátor teljesítménye csökken, vagy akár teljesen használhatatlanná válik, fontos, hogy elvégezzen egy alapvető diagnosztikát, aminek során megállapítja, hogy mi lehet a probléma forrása. Ha ugyanis nem megfelelően működik a töltő, vagy a készülék elektronikája mondta fel a szolgálatot, akkor a cellák cseréje nem fogja orvosolni a hibát.

Keressen megbízható szakembert!

Ha megállapítást nyert az a tény, hogy a probléma az elgyengült cellák miatt áll fenn, akkor a felújítás jó megoldás lehet erre. Ezt a folyamatot minden esetben szakemberrel érdemes elvégeztetni, még az ő munkadíja mellett is olcsóbb alternatíva ez, mint egy új akkumulátor vásárlása.

Mivel veszélyes, nagy szakértelmet igénylő feladatról van szó, mindig győződjön meg róla, hogy megbízható, munkájára igényes szakembert bíz meg az akkumulátor felújításával.

A felújítás folyamata

A Li-ion-akkumulátorok összetett szerkezetek, amikben a felújítás során az akkucellákat kell kicserélni, az addigival megegyező típusú cellákra. Ez egy komoly szakértelmet igénylő folyamat, laikusként nekiállva egyrészt nem állnak rendelkezésre azok a speciális szerszámok, amikkel elvégezhető a feladat, másrészt egy apró kivitelezési hiba is komoly zűrt okozhat, hiszen tűz- és robbanásveszély egyaránt fennáll az akkumulátorral való munkálatok során.

A cellák általában mélyen be vannak építve az egységbe, ráadásul sokszor védelmi elektronika is be van kötve, amit ilyenkor a szakértőnek át kell szerelnie. A felújítás során az egész akkupakkot kell kicserélni, nem csak egy-egy cellát, ugyanis, ha különböző állapotú cellák működnek párhuzamosan, az drasztikusan lerövidíti az akkumulátor élettartamát, ami plusz költséget fog jelenteni, már meglehetősen rövid távon is. 

A cellák elektromos összeköttetését ponthegesztéssel kell megoldani, a hagyományos forrasztás ugyanis olyan mértékű hőtermeléssel jár, ami káros a cellákra nézve.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás