Hirdetés

Hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszéknek a vörösiszap-per összes vádlottját minden vádpont alól felmentő határozatát ma a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla.

A Győri Ítélőtábla új eljárás lefolytatására kötelezte az első fokon eljáró táblabíróságot. Tavaly januárban jókora felháborodást váltott ki, hogy a Veszprémi Törvényszék bűncselekmény hiányában felmentette mind a 15 vádlottat – köztük a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal Zrt.) vezérigazgatóját, Bakonyi Zoltánt is – a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és minden más vád alól.
A törvényszék akkor arra jutott, hogy „altalaj eredetű stabilitásvesztés” történt, ezért szakadhatott át a tízes számú vörösiszap-tározójának a gátja, emiatt zúdulhatott több mint egymillió köbméter massza a településekre. A pusztító áradat percek alatt elérte Kolontárt, majd Devecsert és Somlóvásárhelyet. A 2010 októberében történt katasztrófában tíz ember meghalt, négyszáznál is többen megsebesültek, háromszáz ház lakhatatlanná vált. 

A Győri Ítélőtábla új eljárás lefolytatására kötelezte az első fokon eljáró táblabíróságot — fotó: MTI/ Krizsán Csaba

A Győri Fellebbviteli Főügyészség ügyésze tavaly június 21-én az elsőfokú határozat hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását kérte. Idén január 23-án kezdődött a másodfokú eljárás, ahol az ügyész hangoztatta: az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék eljárási szabálysértést követett el, ítélete megalapozatlan és indoklási kötelezettségének sem tett eleget, így az ítélet felülbírálatra alkalmatlan, nincs valós lehetőség annak vitatására.

Az ügyész akkori álláspontja szerint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Mal Zrt. Ajka melletti tározójának voltak tervezési, kivitelezési és külső ellenőrzési hiányosságai, de ma már a személyi felelősök nem állapíthatók meg. Ha azonban a vállalat vezetői időben beavatkoztak volna a katasztrófához vezető folyamatba, akkor a katasztrófa egyáltalán nem történt volna meg vagy nem úgy következett volna be. A vád szerint a vádlottak nemcsak "jólkarbantartási" kötelezettségüknek nem tettek eleget, de tájékoztatási kötelezettségüknek sem, mert nem értesítették azonnal a rendőrséget, a katasztrófavédelmet, a mentőket, az érintett települések polgármestereit, a polgári védelmet, a környezet- és természetvédelmi felügyelőséget, a vízügyi igazgatóságot és a MÁV-ot, amikor észlelték a gát átszakadását. A szakértők a véleményekben kifejtették, hogy tervezési hibák vezettek az iszapömléshez, a tározó építésekor már "kódolva volt a katasztrófa". Az utolsó szó jogán felszólaló vádlottak valamennyien ártatlannak vallották magukat. 

Vörösiszapper: ma hirdetik ki a másodfokú ítéletet

Vörösiszapper: ma hirdetik ki a másodfokú ítéletet

Újrakezdődött az ügyben a másodfokú eljárás, miután a Győri Fellebbviteli Főügyészség tavaly júniusban az elsőfokú határozat hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását kérte. Ma délelőtt hirdet másodfokú ítéletet a Győri Ítélőtábla az iszapömlés miatt indított büntetőperben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás