Hirdetés

A Balaton működését jelentősen meghatározó gigaberuházás, egy ipari kikötő építésének előkészületei kezdődtek Balatongyörök és Vonyarcvashegy határában, a Szent Mihály-kápolnától alig 400 méterre. Bár a tó egésze nyerhet a létesítmény megvalósulásán, a különleges helyszín miatt mégsem fogadja mindenki örömmel a tervet.

A Balatontipp.hu. portál emlékeztetett, hogy a tervről korábban Pécseli Péter, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének vezetője beszélt a Balaton Fejlesztési Tanács nyár eleji környezetvédelmi konferenciáján Csopakon. Akkor elmondta, hogy az ipari kikötőt a Balatongyörök és Vonyarcvashegy között jelenleg is üzemelő 110 ezer köbméter befogadóképességű zagytér mellett szeretnék kialakítani.
„Az iszap partra transzportálása mellett lehetőség nyílik nagy tömegű kő berakásra, és egy komoly téli kikötő kialakítására, ahol a Bahart flottáját és az egyéb ipari jellegű flottát is be lehetne fogadni.

Balatongyörök zagytér kikötőhely térkép BAHART ipari üzemi kikötő forrás: balatontipp.hu

Egy olyan központi fekvésű ipari létesítmény alakulna ki, amire égetően nagy szükség van a Balatonon” – fogalmazott Pécseli Péter. Vetőné Zeke Erzsébet, a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) térségi vezetője már az előadás után megdöbbenését fejezte ki, hogy előzetes egyeztetés nélkül ilyen tervet akarnak megvalósítani. Pécseli Péter azt válaszolta, hogy az ipari kikötő területe az egyetlen olyan hely a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésében a Balatonon, ahol ezt meg lehet valósítani.

Elmondása szerint hatalmas az igény, hogy valahol létrehozzanak egy kőberakó helyet, és az egyre jobban gyarapodó “fekete flottát”, az ipari flottát is el kell helyezni valahol. A vezető szerint jelen pillanatban ez egy beerdősült terület, ahol nem terveznek teljes tarvágást, az ipari tevékenység most is zajlik a területen a zagytér működése miatt, a kikötőt próbálják a tájba, természetbe illesztve, a legkisebb károkozással elhelyezni.
Pécseli szerint az ágazat nyitott arra, hogy a terveiket, elképzeléseiket ismertessék, de ezt „nem kívánság műsorként kellene elképzelni.”

További információk a Balatontipp honlapon.

Nyitókép: Mólóépítés a balatonfenyvesi vitorláskikötőben fotó: Győrffy Árpád balatontipp


Jól tükrözi az ország állapotát a Balaton átalakulása: a tó környéke immár a gazdagok pihenőhelye, a változás legnagyobb haszonélvezőit pedig Orbán Viktor környezetében kell keresni. A vesztes a folyamatosan megkurtított természeti környezet, és a magyar nemzet. 
Az ellopott Balaton – Orbán emberei megszereznek mindent

Az elmúlt években a Balatont szép lassan bekebelezi, beépíti, és zöldteleníti közpénzből az Orbán/Tiborc/ Mészáros családi üzleti érdekkör. A fideszes újgazdag oligarcha és kiszolgáló rétegének státuszszimbóluma a tavi vitorlázás is, melynek sok természet és tájromboló kikötői beruházás az egyik ára.
A Balaton-törvény miatt mehet a zöldirtás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás