Hirdetés
Forrás: hirado.hu

Egy kölyökként megmentett és fogságban felnevelt, veszélyeztetett floridai pumát engedtek szabadon természetes élőhelyén, az Everglades mocsárvidéken.

A homokszín bundájú, 54 kilogrammos pumát Floridában, a Rotenberger védett területen engedték szabadon. A kétéves hímet és nővérét 2011 szeptemberében mentették meg, miután anyjukat holtan találták. A kölyköket a floridai állatvédelmi hatóság menhelyén nevelték.

Manapság mindössze 160 floridai puma maradt természetes élőhelyén. Rendkívül ritka, hogy a nagymacskákat fogságban nevelik és aztán szabadon engedik. Eddig a központban is csak 15 kölyköt vagy sérült kifejlett egyedet kezeltek. A megmentett testvéreket Florida északkeleti részén, a központot körbevevő erdőben nevelték fel kerítéssel védett területeken. Az emberi interakciók számát korlátozták, így a pumák maguk fejlesztették képességeiket, amikor nyulakat, tatukat és szarvasokat engedtek területükre. Amint elég nagyok lettek a nagyobb állatok leterítéséhez, a szakemberek úgy vélték, készen állnak a visszaszoktatásra.

A nőstényt még februárban szabadon engedték. Testvéréhez hasonlóan nyakörvet visel, mely lehetővé teszi mozgásának nyomon követését. Visszaszoktatásának sikere akkor lesz mérhető, ha saját utódoknak ad életet. A hím esetén már az sikert jelent, ha legalább egy évig életben marad. A fiatal hímeket ugyanis a nagyobb, idősebb párducok megtámadhatják és meg is ölhetik a territóriumokért zajló harcokban. Egy hím puma territóriuma mintegy 520 négyzetkilométer. A hímet nem Florida délnyugati részén engedték el, ahol sűrű a párducpopuláció, hanem Palm Beach megyében, a macskák szaporodóhelye keleti szélén. Úgy vélik, a kisebb egyedszámú területen nagyobb esélye van a túlélésre.

A pumák valamikor az Egyesült Államok egész délkeleti vidékén megtalálhatóak voltak, ám az emberi terjeszkedés korlátozta élőhelyüket, jelenleg főleg Florida délnyugati részén élnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás