Hirdetés
greenfo/MTI

Újabb tanúk meghallgatásával, illetve a helyszíni tárgyaláson rögzített kép- és hangfelvételek, jegyzőkönyvek ismertetésével folytatódik ma a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper tárgyalása a Veszprémi Törvényszéken.

Az ügyben első fokon eljáró bíróság Szabó Györgyi vezette büntetőtanácsa március 21-22-én kétnapos helyszíni tárgyalást tartott a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. gyártelepén a bizonyítási eljárás részeként. Az április 8. és 12. közötti tárgyalássorozatban hétfőtől több mint 10 tanú meghallgatására kerül sor, csütörtöktől pedig az előre meghatározott vádlottak, hatósági szereplők és védők részvételével lefolytatott helyszíni kihallgatás anyagát ismertetik.

A Mal Zrt. Ajka melletti X-es tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben indult büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

A gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat a cég vezetői és alkalmazottjai, összesen 15 ember ellen, a büntetőtárgyalás tavaly szeptemberben kezdődött.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás