Hirdetés

Az Őrségi Nemzeti Parkban uniós forrásból 400 hektáron állították vissza a rétek eredeti növényzetét. 150 hektáron facsoportokat telepítettek, a békák, gőték számára pedig vizes élőhelyeket hoztak létre.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 215 millió Ft Európai Uniós támogatást használt fel természetvédelmi célokra. A napokban záruló program során mintegy 400 hektáron állították vissza az őrségi rétek eredeti növényzetét. 150 hektáron facsoportokat telepítettek, a békák, gőték számára pedig vizes élőhelyeket hoztak létre. A projekt csökkentette a gondozatlan területek számát. Eredményeit a lakosság és a pihenni vágyó látogatók egyaránt megtapasztalhatják, ha ellátogatnak a nemzeti parkba.

Éltető víz az állatoknak és a növényeknek

A természetvédők öt területen végeztek beruházásokat:
– Kivágták a réteken megjelent cserjéket és fákat, a rekonstrukciós kaszálással pedig mintegy 400 hektáron állították vissza az eredeti növényzetet.
– Felszámolták a tájidegen és tömeges szaporodásra hajlamos fehér akác fafaj védett erdőket leginkább veszélyeztető állományait.
– Békák, gőték számára 50 db kétéltű szaporodó helyet létesítettek.
– 150 hektáron állították vissza a korábbi tájképet a korábban eltűnt facsoportok újratelepítésével, vízállások létesítésével.
–  Visszaállították egy lápos-tocsogós terület eredeti vízviszonyait a lecsapoló csatornák eltömítésével Nádasd határában.

A pályázat támogatásával a beruházások későbbi hatásait vizsgálandó, fényképezőgépeket, GPS készülékeket és távcsöveket szereztek be. A projekt kivitelezését hazai kis és középvállalkozások, szakmai irányítását és ügyviteli munkálatait egyaránt az igazgatóság munkatársai végezték. A beruházások 2011. és 2013 között zajlottak, a projekt 2013. augusztus 31-én zárul le. A projekt az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának támogatásával valósult meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás