Hirdetés
(X)

A kötelező adatszolgáltatás a NAV felé már évek óta vonatkozik a vállalatokra és egyéni vállalkozókra. A számlák lejelentése a pénztárgép segítségével történik, ami online összeköttetésben áll a NAV központi hálózatával. Az értékesítést vagy szolgáltatásnyújtást követően bizonylatot kell kiállítani és azt átadni a vásárlónak.

Kinek, mi?

Minden ügyfélnek számlát vagy nyugtát kötelező átadni vásárlása után. Ennek számos információt kell tartalmaznia, többek között az eladó adószámát vagy adóazonosító számát. Azt, hogy ehhez a számla, nyugta nyomtatáshoz milyen eszközt használunk nagyban befolyásolja tevékenységi körünk és, hogy milyen pénztárgépet használunk. 

Piaci kereskedők, kisvállalkozók, kézművesek gyakran használnak érintőkijelzős vagy intelligens pénztárgépet fizetési terminállal. Előfordul akár az okostelefon vagy táblagép használata is egy külső blokknyomtatóhoz csatlakoztatva. Az éttermek és a nagyobb vállalatok még mindig inkább a megszokott nyomógombos pénztárgépre szavaznak. A komplexebb rendszert kedvelők pedig akár a raktári nyilvántartással összekötött szoftveres megoldást is választhatják.

Blokk hőnyomtatással

A hőnyomtatás thermo papírra való nyomtatást jelent. A készülék alapeleme egy fűtőelem, ami a sablonnak megfelelően különböző helyeken melegszik fel. A thermo papír áthalad a nyomtató fűtött részein és fehér részei a hő hatására elfeketednek. A fekete rész adja ki a nyomtatott részt. Ezeknek a gépeknek nagy előnye a csendes működés, a gyors és minőségi nyomtatás. 

Hátrányuk viszont a nyomtatott blokk rövid élettartama, ugyanis a hőérzékeny papír hamar elhalványul és nem kopásálló. Nem ajánlott tehát olyan helyen használni, ahol fontos a nyugták több évig tartó megőrzése.

Pontmátrix nyomtatás

A pontmátrix nyomtatók egy nyomtatófejjel működnek, ami áthalad a papíron és a tintát soronként hordja fel arra. Ezek a pontok adják a nyomtatott felületet. Ezeknek a gépeknek hátránya, hogy működésük viszonylag hangos és lassú. Használatuk semmiképp sem ajánlott olyan helyre, ahol fontos a gyorsaság. 

A kapott nyugta viszont rendkívül tartós, minőségének romlása nélkül is több évtizedig elállhat. További előnye a pontmátrix nyomtatónak, hogy beszerzése és üzemeltetése nem jár nagy költségekkel. Akárhogy is, a patron minden esetben elengedhetetlen. A TonerPartners.hu széles kínálatában biztosan talál megfelelőt.

További nézőpontok

Fontos kritérium lehet a mobilitás is. Az elektromos blokknyomtatók mellett elérhetők a hordozható kialakításúak is. Ezekre nagy szükség lehet mobiltelefonok, táblagépek mellett olyan vállalkozóknak, akik tevékenységüket más-más helyszínen végzik. Az ilyen hordozható darabok akár 8 órát is képesek egy töltéssel üzemelni. 

Szintén a mobilitás része a csatlakoztathatóság, hiszen a gyakran más helyen használt blokknyomtatót nem kényelmes kábelekkel használni. Így fontos lehet a bluetooth és wifi csatlakozás. Mindig jól jön az USB és LAN csatlakozó is arra az esetre, ha a vezeték nélküli technikák bemondanák az unalmast. Igény lehet az átlagos 48-80 millimétertől eltérő 90 milliméteres blokknyomtatásra is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás