A rovat kizárólagos támogatója

A 2022.07.29-i miniszterelnöki beszédről a kormányközeli 168Óra online “Orbán: Ki kell vágni az erdőket, hogy legyen elég tüzifa” címmel számolt be. Az ebben említett miniszterelnöki utasítás („előírták az erdőgazdaságoknak, hogy vizsgálják meg, hogyan lehetne minél több fát kivágni tűzifának”) komoly aggályokat keltett a 10 millió Fa Alapítványnál.

Mint FB oldalukon írták: Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a hazai erdőkből kinyerhető tüzifa csak erősen FELTÉTELESEN megújuló energiaforrás! Erdeink megújulása attól függ, hogy akarjuk és tudjuk-e abban az ütemben újraültetni, mint amilyen ütemben, a nyilatkozat értelmében kitermelnénk. A klímaváltozás folyamatosan változó feltételei között, amikor se emberi erő, se szaporítóanyag nincs elegendő, a most kivágásra ítélt erdők pótlásának nincsen garanciája. Az extrém aszályban a friss erdőtelepítések sorra kiégnek, számos fafaj nem, vagy nem elégséges magot hoz, az erdőtelepítések és a csemetetermelés munkaerő feltételei messze nincsenek biztosítva.

Még “felújítás” esetén is egy elhamarkodott döntéssel akár 100 évet veszíthetnénk a klímavédelemben, miközben alig pár évünk maradt, hogy még élhetőnek tartsuk meg a Föld általunk ismert klímáját! A domináns hazai tölgy és bükk esetén 80-100 év kell, hogy a kivágás után újra azonos korú erdő legyen belőle. A most elégetett fával tehát 80-100 évnyi megkötött CO2-t bocsátanánk ki azonnal a légkörbe!

Mi, a 10 millió Fa országos közössége fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy az erdők kivágása egyértelműen tovább fokozza az aszályt, egyúttal gyorsítja a biodiverzitás pusztulásának folyamatát. Az erdők megújulásukon felüli kivágása gyorsítja a klímaváltozást és erősíti annak máris érzékelhető hatásait!

Ragaszkodunk hozzá, hogy az erdők jogszabályi védelme ne váljon politikai döntések áldozatává: az erdőtörvény minden kivágást szabályzó korlátozása érvényben maradjon! Támogatjuk ugyanakkor, hogy Magyarország erdőterülete legalább 27 % legyen.

Meggyőződésünk, hogy a hazánkat sújtó történelmi léptékű aszály napjaiban fokozott fakivágásról beszélni, a lakosság érdekei ellen való! Reakciónkat az alapítványt faültetésekben aktív civilektől ért kétségbeesett és elkeseredett megkeresései tették indokolttá.
Kérjük a nyilatkozatban foglalt döntési célok elvetését és felelős, hosszútávban gondolkodó energetikai és erdészeti, erdő és fatelepítési program megvalósítását. Nem veszíthetünk el egy pillanatnyi kihívás miatt 100 évet – egyszerűen nincs ennyi időnk!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás