Hirdetés
greenfo/MTI

Először mutattak ki műanyag mikroszálakat vadon élő állatok ürülékében amerikai kutatók, akik a Marine Pollution Bulletin szaklapban publikálták a tanulmányukat. Korábban már emberi székletben is kimutatták a mikroplasztikot.

Az nem titok, hogy a műanyagszennyezés jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést a tengeri ökoszisztémákra, de csak most kezdjük felmérni, hogy milyen mértékű problémáról is van szó – mondta Mauricio Seguel, a Georgiai Egyetem munkatársa. A kutatók a délnyugat-chilei Guafo-szigeten élő dél-amerikai medvefókák közül 51 nőstény példány ürülékét elemezték 2015 decembere és 2016 márciusa között. Az ürülékminták 67 százaléka tartalmazott nagy mennyiségű műanyag mikroszálat, amelyet korábban csak fogságban etetett állatoknál mutattak ki.

Mikroműanyagoknak nevezzük az öt milliméternél kisebb műanyagrészecskéket. A szabad szemmel láthatatlan mikroszálak a mikroműanyagok legkevésbé tanulmányozott fajtái. Ezek apró, egy milliméternél kisebb műanyagszálak, amelyek például mosás közben válnak le a műszálas szövetekről és a szennyvízzel együtt az óceánba kerülnek. Emellett többféle szennyezőanyag elnyelésére is képesek.
A kutatók szerint a mikroszálak a változó óceáni áramlatokkal érkeztek a Guafo-szigethez, és előbb a planktonok, majd a táplálékláncon egyre feljebb haladva a halak és végül a fókák gyomrába is eljutottak.

Jelenleg nem áll rendelkezésre elég bizonyíték arra, hogy a mikroszálak bármilyen káros hatással lennének az emlősökre, de néhány tanulmány szerint morfológiai változásokat okoznak a halaknál.

Még nincs túl késő, hogy meggyógyítsuk az óceánjainkat, de az egyik első lépésként meg kell határoznunk, hogy mekkora kárt okoztunk az olyan tevékenységeinkkel, mint a műanyagok gyártása és kidobása. Az ehhez hasonló tanulmányok segítenek választ adni a kérdéseinkre, hogy elkezdhessünk jobb döntéseket hozni a tengeri élővilág egészségének megőrzése érdekében – mondta Kelly Diehl, a tanulmány elkészítését támogató coloradói Morris Animal Foundation munkatársa.

Nemcsak mikroszálakat, hanem annál nagyobb mikroműanyagokat is egyre több helyen mutatnak ki különféle kutatások. Néhány hete például először találtak mikroműanyagot emberi ürülékben.

Ez egy szar hír

Ez egy szar hír

Először mutattak ki mikroműanyagot emberi ürülékben. A tesztalanyok mindegyike fogyasztott olyan ételt, amelynek műanyag csomagolása volt, vagy ivott műanyag palackból. A résztvevők egyike sem volt vegetáriánus.

A Bécsi Orvosi Egyetem (MedUni) és az osztrák Szövetségi Környezetügyi Hivatal 2018. október 25-én  ismertetett próbatanulmánya nyolc 33 és 65 év közötti felnőtt – egy osztrák, egy brit, egy finn, egy olasz, egy holland, egy lengyel, egy orosz és egy japán – bevonásával készült, akiket arra kértek a kutatók, hogy egy héten át jegyezzék le, hogy mit esznek, és adjanak le székletmintát elemzésre. A kutatók mind a nyolc alany mintáiban kimutattak mikroműanyagokat.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás