A rovat kizárólagos támogatója

A Greenfo 2013. május 5-én jelentette meg Gera Pál „Ragadozógazdálkodási modell” című írását. Az érintett Vidékfejlesztési Minisztérium helyreigazítási kérelmét itt közöljük.

A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye:

A Greenfo oldalán 2013. május 5-én megjelent Gera Pál „Ragadozógazdálkodási modell” című cikke számos tévedést és pontatlanságot tartalmaz, amelyek alkalmasak arra, hogy félrevezessék a közvéleményt a Vidékfejlesztési Minisztérium vadászható fajokkal kapcsolatos álláspontja, valamint a legjelentősebb vadászati, vadgazdálkodási és természetvédelmi civil szervezetekkel folytatott együttműködésünk természetét illetően. A szerző sajnos nem az első alkalommal próbál alaptalan vádaskodással hangulatot kelteni e témában, a Népszabadság 2011. november 3-i számában megjelent cikkében – „Levadászták a természetvédelmet” – ugyanezen vádakkal illette a tárcát és a tárcával megállapodást kötő civil és más szakmai szervezeteket. A vádakra akkor a Népszabadság 2011. november 15-i számában közzétett „Nincs vadásztitkunk” című közleményben reagálhattunk, az ott megfogalmazottakat továbbra is fenntartjuk.

A szerző újabb támadásait a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) budapesti közgyűléséről szóló sajtóhírek váltották ki, amelyek szerint ott többek között az hangzott el, hogy ’a vadászat a fenntartható természetvédelem legfontosabb eszköze’. A CIC a Minisztériumtól független – egyébként magyar alapítású – nemzetközi szervezet, amelynek közgyűlésén elhangzottakkal természetesen nem kötelező egyetérteni. Mindez azonban nem ad okot arra, hogy e magánvéleményt a tárca és partnerszervezetei álláspontjaként próbálják beállítani – miként azt a szerző teszi –, illetve az ennek ürügyén a szerző által folytatott alaptalan vádaskodást sem indokolja.

Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy a szerző állításaival szemben, a Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a vadászati és természetvédelmi civil szervezetek között létrejött megállapodás – amelyet az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese, valamint két egyetem is aláírt – hosszas és alapos egyeztetések mentén kialakult kompromisszumot rögzít, amelynek részesei a vadászati és a természetvédelmi ágazat prominens civil képviselői. Utóbbiakat a megállapodásban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a WWF Magyarország képviseli – rangos civil szervezetekről van tehát szó, amelyeket éppen a hazai zöld mozgalom választott ki arra, hogy ez ügyben a természetvédelmi érdekeket képviseljék. Erre figyelemmel egyszerűen alaptalan hazugság a szerző azon állítása is, hogy a megállapodás alapján a nem vadászati elkötelezettségű szakmai és társadalmi szervezetek teljes kizárásával lehetne dönteni (véleményt formálni és kutatni) a ragadozó emlősök vadászatáról, továbbá nem megalapozott az a vád sem, hogy a Minisztérium egyszerűen eldöntötte volna, hogy kinek lehet beleszólása az ágazatot érintő döntésekbe. Nevetséges az a vád is, hogy a megállapodást aláíró civil szervezetek kivétel nélkül a kormányhoz közel álló szervezetek lennének.

Alaptalan a szerző azon vádja is, hogy a megállapodás részesei monopolizálták volna a témát érintő kutatási tevékenységet. A felek valóban megállapodtak bizonyos kutatási tevékenységekben annak érdekében, hogy az egyes fajok vadászati hasznosíthatósága kapcsán megalapozott döntések szülessenek. A megállapodás értelemszerűen csak az abban részes felekre vonatkozik, így természetesen senki sincs elzárva attól, hogy a megállapodástól függetlenül kutatási tevékenységet folytasson. A megállapodást aláíró természetvédelmi szervezetek a kutatási és monitoring tevékenységben is részt vesznek, nem felel meg tehát a valóságnak az sem, hogy e tevékenységeket kizárólag a „vadászati illetőségű” végzik.

Természetesen nincs alapja azon szerzői állításoknak sem, hogy a megállapodás alapján „olyan ritka, és még napjainkban is alig ismert állatfajokat lehet majd lelőni és trófeaként hazavinni, amelyeket jobbadán csak egyedül hazánkban vadászhatnak le”, továbbá, hogy a vadászok ma kedvükre kereskedhetnének a védett állatok trófeáival. Ezzel szemben a veszélyeztetett állatok kereskedelmét szabályozó ún. Washingtoni Egyezmény továbbra is hatályos, és azt Magyarország természetesen tiszteletben tartja. A szerző által kifogásolt, a Minisztérium és a partnerszervezetek közötti megállapodás csak egy párhuzamos engedélyeztetési eljárást szüntetett meg, ráadásul nem is a trófeákkal való kereskedelem vonatkozásában. Továbbá a Minisztérium jogalkotási tervében nem szerepel a vadászati törvény módosítása, és nincs tudomásunk e törvény tervezett módosításáról – a szerző tehát ennek kapcsán is minden bizonnyal alaptalanul riogat.

Végül ismételten leszögezzük, hogy a Minisztérium a megállapodásban foglaltak mellett is nyitott más civil és egyéb szakmai szervezetekkel való párbeszédre, ugyanakkor csupán alaptalanul vádaskodó személyekkel nem lehet érdemi párbeszédet folytatni.

Vidékfejlesztési Minisztérium
Budapest,  2013. május 14.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás