Hirdetés
Forrás: nol.hu

Vádat emelt az ügyészség egy hűtlen kezelési ügyben a zöldhatóság nemrégiben lemondott vezetője ellen – értesült a Népszabadság. Tolnai Jánosné Szatmári Katalinra, az OKTVF volt vezetőjére a lap szerint letöltendő börtönbüntetést kért az ügyészség.

„A személyemet ért folyamatos támadások és vádak alól tisztázni fogom magam. Nem hozhatom azonban sem a minisztert, sem a Vidékfejlesztési Minisztériumot, sem pedig az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséget (OKTVF) olyan helyzetbe, hogy a vádaskodásokkal kelljen foglalkozniuk a hatékony szakmai munka helyett” – ezekkel a szavakkal kommentálta lemondását egy hónapja Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalin, az OKTVF főigazgatója miután kiderült: a kormányzati portálon felelhető hivatalos dokumentumban a doktori címét egy Amerikában bejegyzett „kamuegyetemen” szerezte, és kiderült, korábbi közlésével ellentétben még sincs érvényes C-típusú nyelvvizsgája, vagy ha mégis van, minden ok nélkül, de viharos gyorsasággal törölte az életrajzából.

A Népszabadság  információja szerint azonban Tolnainénak már nemcsak a kinevezési feltételeknek való meg nem felelés (a doktori cím és a nyelvvizsga hiánya) miatt kell magyarázkodnia, és nemcsak az általa alaptalan politikai támadásoknak minősített bírálatokkal szemben kell védekeznie, hanem hamarosan a bíróság előtt is. A napokban ugyanis az ügyészség egy több mint 13,7 milliós hűtlen kezelési ügy kapcsán vádat emelt ellene. Meglehet, ez is közrejátszott abban, hogy bár Illés Zoltán államtitkár kiállt mellette, közölte, hogy látta Tolnainé diplomáját, s az ügyet kirobbantó Jávor Benedek (LMP) valószínűleg rossz kérdést tett fel az egyetemnek, ezért kapta azt a választ, hogy a zöldhatóság elnökének nincs megfelelő végzettsége, Fazekas Sándor miniszter mégis első szóra elengedte a főigazgató kezét.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság ugyanis egy feljelentés alapján már 2010. március 22-én nyomozást rendelt el a püspökladányi önkormányzat egyes megbízási szerződései ügyében. Azaz Tolnainé Szatmári Katalinnak a zöldhatóság élére történt kinevezésekor már javában tartott. Az ártatlanság vélelmére tekintettel a folyamatban lévő nyomozás elvileg nem kellett volna, hogy megakadályozza a főigazgató kinevezését, ha tudott egyáltalán róla az őt kinevező miniszter, láthatóan nem is befolyásolta a döntésében. Más kérdés, hogy ennél kisebb ügyek miatt is váltottak már le embereket vezető posztokról, vagy utasították el a felvételüket.

A nyomozás végére beigazolódni látszó gyanú szerint egy, Tolnainé által képviselt kft. 2008-ban és 2009-ben összesen nyolc megbízási szerződést kötött az önkormányzattal különböző önkormányzati projektekhez kapcsolódóan megvalósítási tanulmányok, előzetes felmérések és hasonló feladatok ellátására. Az egyik legnagyobb megbízása – legalábbis a vádirat szerint – a Püspökladányi Gyógyfürdő előzetes megvalósíthatósági tanulmánya címet viselte, azonban a tanulmány a szakértők szerint értékelhetetlen, hasznavehetetlen. A további hét szerződés alapján több tanulmány el sem készült, Tolnainé cége a vád szerint azonban ennek ellenére is kiállította a számlát, amit az önkormányzat befogadott, majd ki is fizetett.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a nyomozás 13 millió 707 ezer forint vagyoni hátrányt tárt fel, amelyből mindösszesen egymillió forint térült meg. A jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettét a Btk egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti. Tolnainéra letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyészség.
Témával kapcsolatos cikkeink >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás