Hirdetés

Alig egy héttel a lehalászást követően, a tatai Öreg-tavat máris birtokukba vették a vadludak. Immár 2400 példányukat, többségében nagy liliket számoltak a megyei szakemberek.

Ebben az időszakban ez nagyon jó adatnak számít különösen, hogy a környező területekről is hasonló lúd mennyiségről számoltak be, így az egész Tatai Tavak Ramsari Területen már több mint 5000 vadlúd található. A nagy lilikek (Anser albifrons) mellett vetési ludat (Anser fabalis), és a hazánkban egyedüli fészkelő lúdfajként számon tartott nyári ludat (Anser Anser) is megfigyeltek a természetvédők.

A lúdtömegben felbukkant 2 apácalúd (Branta leucopsis) is. A Jeges-tenger és az Atlanti óceán északi vizein élő vadludak jellegzetes fekete-fehér tollazatukról kapták a nevüket. A Kárpát-medencében ritka kóborlónak számító faj hazánkban alkalmi vendég, de a tatai Öreg-tavon is minden szezonban látható.

Hogy idén is a tavalyihoz hasonló rekord mennyiségű vadlúd érkezik-e az Öreg-tóra, még nem lehet tudni. Mint emlékezetes, tavaly történelmi napokat élt át a tó, amikor mintegy 48 ezer vadlúd pihent éjszakánként a tó vizén. De a szakemberek remélik, hogy idén is sok vízimadárnak nyújt pihenő-és éjszakázóhelyet a tatai Öreg-tó.

A vadludak tiszteletére Tatán minden év novemberében fesztivált rendeznek. Az idén már 12. alkalommal megrendezésre kerülő Tatai Vadlúd Sokadalom 2012. november 23-24-én várja az érdeklődőket a tatai Öreg-tó partján.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás