Hirdetés

I. Rózsa- és galagonya-konferencia a Kárpát-medencében címmel kétnapos nemzetközi tudományos tanácskozás zajlott a Szent István Egyetemen, Gödöllőn. A konferencia alkalmával rózsa és galagonya gyűjteménnyel gazdagodott a helyi védettséget élvező botanikus kert.

Dr. Posta Katalin, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar dékánja a tanácskozást köszöntve úgy fogalmazott, hogy a konferencia központi szereplői, a domboldalak menyasszonyának is nevezett galagonyabokrok fehér virágai tavasszal beborítják a hegyoldalt, ősszel pedig izzó piros termésekkel varázsolják el a kirándulókat. A galagonya jelentősége azonban nem szorítkozik csupán a szépségére: beltartalmi értékei alapján a gyógyításban is szerepet játszik; kutatása azért is hasznos, mert az segíti a minél nagyobb gyógyhatású fajták kiválasztását, amely meghatározhatja termesztésének gazdaságosságát.

Május 29-30-án a konferencián 7 plenáris és 25 további előadás hangzott el, illetve 17 poszter került bemutatásra. A résztvevők hazánkon kívül 6 országból (Németországból, Lengyelországból, Oroszországból, Romániából, Szerbiából és Szlovákiából) érkeztek a rendezvényre. Az elhangozott előadások a szűk természettudományi kutatások eredményein túlmenően érintették a kultúrtörténet, vallásfilozófia és gyakorlati felhasználás diszciplínáit is.  A nemzetközi konferencia anyagaiból egy 255 oldalas konferencia-kötet jelent meg, illetve szintén a rendezvényre adták ki Kerényi-Nagy Viktor 323 oldalas „A Kárpát-Pannon és Illír régió vadon termő galagonyáinak monográfiája” című kötetét is.

A tudományos előadások elhangzása után botanikus kerti látogatással egybekötött vadrózsa- és galagonya-gyűjtemény átadására is sor került, melyet Dr. Kevey Balázs, a Pécsi Tudományegyetem professzora és Dr. Negrean Gavril, a Romániai Vörös Könyv egyik szerzője avattak fel.  A kollekció hazánk egyik legfajgazdagabb vadon termő rózsa génbankja. A kert 8 fajt számláló rózsa gyűjteménye Kerényi-Nagy Viktor intézeti mérnök szíves felajánlásának köszönhetően bővült jelentősen: a több mint 80 egyedet számláló új élőgyűjtemény közel 40 fajnak, illetve változatnak feleltethető meg, melyek 7 ország mintegy 60 termőhelyéről származnak, nyolcévi kutató- és gyűjtőmunka eredménye, ami a gyűjtő kimagasló szakmai hozzáértését tükrözi.

A domboldalak menyasszonya a galagonyaA domboldalak menyasszonya a galagonya
Hasonlóan értékes a galagonya gyűjtemény is: a 20 egyed 9 fajnak és változatnak feleltethető meg. Négy ország 10 termőhelyéről kerültek Gödöllőre, ahol eddig 4 fajt lehetett látni.  Mindkét gyűjteményben több, tudományra újként leírt taxon eredeti, élő példánya éppúgy megtalálható, mint a fokozottan védett, bennszülött fekete galagonya és más ritkaságok is. Reméljük, hogy az újonnan felavatott rózsa- és galagonya-gyűjtemény éppoly népszerű lesz a látogatók körében, mint az április elején átadott Magnolia-gyűjtemény.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás