Hirdetés

Ezer tonnát is meghaladó veszélyes hulladék áll egy évtizede egy kiskunhalasi udvaron, a hatóságok szerint a helyzet nem igényel azonnali intézkedést. A vétkes cég megszűnt, volt bírság, volt ítélet, csak éppen a hordók rohadnak tovább.

Rákkeltő kadmium és arzén a talajvizekben, több száz tonnányi higany a talajban, mérgek által veszélyeztetett ivóvízkutak. Ilyen és ehhez hasonló szennyezéseket tár fel a Greenpeace Magyarország a Mérgezett örökségünk című jelentésük 2. kötetében is. A kiadványt a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes által szervezett „Fizessen a jövő nemzedék?” konferencián mutatták be tavaly novemberben. Szomorú hazai méreg körkép >>>

Magyarországon rengeteg időzített veszélyes hulladék bomba ketyeg. Ezek egyike Kiskunhalason található. A város határában talán még a budapesti Illatos útinál is elhanyagoltabb állapotban tárolnak nagy mennyiségű veszélyes hulladékot. Ráadásul nem messze, egy Natura 2000-terület közvetlen közelében is találtak hasonló jellegű szennyeződést. A Pirtóhoz közeli erdőszélen festékek és oldószerek maradványai, folyadékkal teli, fedetlen, rozsdás hordók és veszélyes egészségügyi hulladékok találhatóak.

Az áldatlan állapotokról 2016 augusztusában így írtunk >>>

Egy évvel később 2017. augusztus 9-én újra  írtunk a témában:

Mi történt az elhagyatott veszélyes hulladékkal? Kiskunhalas mérgei

Mi történt az elhagyatott veszélyes hulladékkal? Kiskunhalas mérgei

A Greenpeace Magyarország nagy kérdőjelet rajzolt a Kiskunhalas belterületén álló, az egészségre és a környezetre ártalmas veszélyeshulladék-telep közvetlen közelébe. A területen évek óta folyamatos szennyezést okoznak a szabálytalanul tárolt, főleg olajokkal, festékekkel, oldószerekkel és savakkal teli hordók.

A környezetvédő szervezet dr. Bándi Gyula zöldombudsmannal közösen tartott sajtóbeszélgetést a helyszínen augusztus 3-án arról, hogy vajon mikor és ki fog cselekedni végre, hogy eltűnjön a területről a veszélyes hulladék.

A Greenpeace Magyarország azonnali intézkedést vár az állami szervektől, mielőtt az összes szennyező anyag kijut a környezetbe.
 


A jelen helyzet sem rózsás, hiszen érdemi változás nem történt. A HVG.hu. friss helyzetjelentését történeti előzményekkel kezdi:

Még 2004-ben kapott veszélyes hulladékok kezelésére engedélyt a Hal-Eco, amely néhány évvel később felszámolással, jogutód nélkül megszűnt. Már szinte a megszűnés évében ugyanazok a tulajdonosok megalapították a Bács-Reál Kft.-t, ugyanazon a telephelyen, ugyanazzal a profillal. A veszélyes üzemhez a telephelyet mind a Hal-eco, mind a Bács-Reál Kft. csak bérelte egy másik cégtől, ez majd a későbbiekben fontos lesz. A veszélyes hulladékokat másoktól átvevő Bács-Reál Kft. feladata is az lett volna, hogy azokat biztonságos helyre elszállítsa, vagy megsemmisítse, az engedélyt is úgy kapta meg a hatóságoktól, hogy a „szemetet” legfeljebb négy héten át, és megfelelően tárolja. A vállalkozás azonban nem tartotta be ezeket a feltételeket, ezért a hatóságok folyamatosan felszólították a szabálykövetésre, illetve bírságolták is, ami többnyire csak figyelmeztetés maradt. 2010-től már tarthatatlanná vált a helyzet: 2011-ben elindult a cég felszámolása, 2012-ben a Kiskunhalasi Járási Bíróság a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt felfüggesztett börtönre ítélte a cég tulajdonosát, majd a cég megszűnt.

Két évvel ezelőtt felkavarták az állóvizet. Vagy mégsem?

Itt gyakorlatilag minden leállt, a környezetvédelmi hatóság 2012-ben, amikor még éppen volt pénz a vállalkozás számláján, azt zároltatta és a leginkább veszélyesnek ítélt „csomagot” elszállítatták. A maradék, csaknem ezer tonna veszélyes, valamint részben ismeretlen eredetű hulladék ott maradt.

 2016-ban felbolydult a méhkas, mert a helyi zöldek és a Greenpeace körülnézett a helyszínen, próbálták előmozdítani a bebetonozott veszélyes hulladék ügyét, nem sok sikerrel.

1000 tonna méreg Kiskunhalason 1000 tonna méreg Kiskunhalason
A képre kattintva galéria nyílik.

„Az ásványolajok a megengedettnél 140-szer nagyobb értéket mutattak, a cink-, a molibdén-, a bárium-, a réz- és a klórtartalom pedig 11-szer, 7-szer, 4-szer, illetve 3-szor nagyobb a megengedettnél” – ezek az eredmények a Greenpeace által (elismerten nem az akkreditált laborok protokollja szerint) elvégeztetett vizsgálatok alapján születtek még 2016-ban, de a helyzetet mégis jól érzékeltetik. Két éve az akkor a cég működéséért felelős hatóság, a Csongrád Megyei Kormányhivatal azzal védekezett, hogy ők mindenben jogszerűen jártak el, az akkreditált laborok eredményei pedig nem indokolták a sürgős beavatkozást. A Kormányhivatal azt is közölte, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a terület állapotát. Azóta eltelt újabb két év, és minden maradt a régiben.

A Kiskunhalas ipari telepén levő ötezer négyzetméteres területen hordók, műanyag flakonok, más tároló edényekből iszonyú bűz árad, nagy részükből kékes folyadék szivárog, ráadásul a 600 tonnányi anyag tárolóihoz már hozzá sem lehet férni, mert az udvar úszik az esővíztől a növényekkel borított a területen.

Hungarikum hivatali kacskaringók

Az elmúlt tíz évben többször átalakult a környezetvédelmi hatóság: 2014-ig a vízügyi és a környezetvédelmi felügyelőség összevont hatóságként volt a területileg illetékes, majd később ez a hatóság is a kormányhivatalok részévé vált. Első körben, 2015 és 2017 között a területileg illetékes környezetvédelmi hatóságot integrálták a székhely szerint a Csongrád Megyei Kormányhivatalba, majd 2017-től alakultak a megyei hatáskörű hatóságok a kormányhivatalok alatt, így ekkortól Kiskunhalason is a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal lett az illetékes hatóság. Papdi azért a Csongrád megyei Kormányhivatalt perli, mert abban az időszakban, amikor megvásárolta az ingatlant, ez volt a Kiskunhalason is eljáró illetékes hatóság.

Ma már tehát a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalhoz tartozik az ügy, így mi is őket kerestük. Itt azt a választ kaptuk, hogy tavaly és az idén is felszólították a (2013-ban!) megszűnt Bács-Reál Kft.-t a terület rendezésére. Ezen kívül tájékoztatást is kértek tűzvédelmi szempontból a Bács megyei, vízvédelmi szempontból pedig a Csongrád megyei katasztrófavédelemtől. (Csak hogy még egy csavar legyen a történetben, a vízügyi illetékesség Csongrádhoz tartozik.) A tavalyi labor eredmények alapján ez utóbbi sem kivizsgálást, sem azonnali intézkedést nem látott szükségesnek.
A jelen helyzetről bővebben a folytatásban itt >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás