Hirdetés

Mivel megígérte, hogy segít, az alábbi nyílt levelet küldte Orbán Viktor miniszterelnök úrnak Baranyi Krisztina, Budapest IX. kerületi önkormányzati képviselője. Tudnia kell, hogy az Illatos úton halálos mérgek a megengedettnél több tízezerszeres mennyiségben szennyezik a talajt, talajvizet.

dr. Orbán Viktor,
Magyarország miniszterelnöke

Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Korábbi levelemben már részletes tájékoztatást küldtem Önnek az Illatos úti volt BVM gyártelep területén tárolt több ezer hordónyi veszélyes hulladék és méreg jelentette veszélyekről, a telepen lévő áldatlan állapotokról. A területen 130 évvel ezelőtt kezdték meg vegyszerek gyártását, az évek során több ezer tonna veszélyes hulladék halmozódott fel. Sajnos közben a természetet és a lakosságot megóvni képes biztonsági garanciák kidolgozása és azok rendszeres ellenőrzése elmaradt.
Képviselői munkám részeként két hónappal ezelőtt kezdtem el aktívan foglalkozni ezzel az üggyel. Mint bizonyára Ön is tudja, minden lehetséges fórumot és eszközt megragadtam annak érdekében, hogy a helyzet súlyosságára felhívjam nem csupán a nyilvánosság, de a hatóságok és a kormány figyelmét is. Többször szerepeltem a médiában, lakossági fórumokat szerveztem, hivatalos levelet írtam többek között Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Tarnai Richárdnak, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjének, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, a Budapest Fővárosi Kormányhivatalnak. Ezenfelül személyesen tájékoztatattam Tarlós István főpolgármestert, valamint személyesen Önt is.

Minden erőfeszítésem, számos kormányzati ígéret és az Ön adott szava sem volt elég, hogy a helyzet megnyugtatóan megoldódjon. Én ígéretet tettem a választóimnak és saját magamnak, hogy addig nem nyugszom, amíg az Illatos úti vegyiüzem telepéről el nem szállítják az összes hordót, és amíg meg nem indul a terület rekultivációja. A veszélyes anyagok elszállítása megkezdődött, de le is állt, félkészen. A hatóságok többször is biztosították a lakosságot arról, hogy a rosszul tárolt hordókból kiömlött vegyi anyagok nem veszélyeztetik sem a talaj, sem pedig a talajvíz minőségét.
Sajnos azonban, Miniszterelnök Úr, a helyzet rosszabb, mint hittük.

Megérkeztek ugyanis azok a mérési eredmények, amelyeket független kutató céggel, közadakozásból végeztettem el. Ezekből kiderül, hogy a helyzet rendkívül súlyos, a mérgek minden bizonnyal kijutottak a telepről, és élő szervezetekben határérték fölött vannak jelen.
A szakértők mind a gyártelepen belül, mind annak környékén mintát vettek a talajból és a talajvízből, valamint élő szervezetből (csiga), melyeket laboratóriumban megvizsgáltak.
A kapott eredmények rendkívül aggasztóak, és sajnálatos módon igazolják korábbi aggodalmaimat: öt szúrópróbaszerű vizsgálatból négy szerint a mérgek a gyártelepről kijutottak, élő szervezetekben határérték fölött vannak jelen.
A talajvíz benzoltartalma a BVM területén belül: 53400 mikrogramm/liter. A területen kívül, a Határ út mellett: 7,92 mikrogramm/liter. Határérték: 1,0 mikrogramm/liter.

A talajvíz klórbenzol tartalma a területen belül: 48500 mikrogramm/liter. Kívül: 3,63 mikrogramm/liter. Határérték: 1,0 mikrogramm/liter.
A talajvíz területen belüli AOX-tartalma (jellemzően ipari eredetű, zömmel rákkeltő vegyületek): 80600 mikrogramm/liter. Kívül: 4790 mikrogramm/liter. Határérték: 200 mikrogramm/liter.
A talaj DDT/DDE/DDD tartalma a BVM területén belül: 52,15 mg/kg. Kívül: 0,148 mg/kg. Határérték: 0,1 mg/kg. A vegyiművek területén kívül, a Határ út mentén élő csigában (élő szervezet) mért DDT/DDE/DDD tartalom: 0,132 mg/kg.
Külön felháborító, hogy a vegyi anyagok hordókból való kiszivárgásáról mind az érintett kerületek, mind a kormány korábban már kaptak adatokat, tudtak a mérgek elszabadulásáról, de ezidáig nem tettek semmit ellene. Az embereknek joguk van tudni az őket fenyegető veszélyről. Az igazság pedig az, hogy említett anyagok mindegyike súlyosan káros az egészségre, többségük rákkeltő hatású.

Mint bizonyára tudja, a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet is készítetett vizsgálatot a telep közvetlen közelében. Az akkreditált cég által végzett mérések célja annak vizsgálata volt, hogy kiderüljön, kikerülhetett-e a Budapesti Vegyiművek területéről a szennyezés, és elérhette-e a lakott területeket. A vizsgálatok eredménye szintén azt igazolta, hogy nagyon nagy annak az esélye, hogy a mérgek kijutottak a telepről, és veszélyeztetik a környéken lakók egészségét és a környezet épségét.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Azonnali lépésekre van szükség!
Több független vizsgálat is bizonyítja: nagyon súlyos a helyzet. Mivel személyesen Öntől kaptam ígéretet arra, hogy az ügyben nem marad tétlen, most minden adatot elküldök Önnek, hogy bizonyíthassa: minden magyar miniszterelnökeként, állja a szavát.
Kérem Önt, segítsen az Illatos úti környezetszennyezés és katasztrófahelyzet fölszámolásában! Kérem Önt, hogy utasítsa a kormányt és az illetékes hivatali szerveket, hogy végezzenek teljes felmérést a gyártelepen és környékén! A lehető legrövidebb időn belül induljon el a terület teljes rekultivációja! A hatóságok indítsanak tájékoztató kampányt a budapesti polgárok számára, valamint készítsék föl a környék háziorvosait az esetleg szükséges intézkedésekre!

Budapest, 2015. június 11.

Tisztelettel,
Baranyi Krisztina,
Budapest IX. kerületi önkormányzati képviselő, Együtt 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás