A rovat kizárólagos támogatója

Nemrég bejárta a világsajtót egy kis feketelábú görény születésének híre, ami elsőre nem tűnik olyan döbbenetes szenzációnak, viszont ha azt is számításba vesszük, hogy ez az állat egy harminc éve elpusztult példány tökéletes genetikai mása, – köszönhetően a klónozásnak –  máris egészen más megvilágításba kerül a történet.

Elizabeth Ann decemberben született, egy házi görény hordta ki, a vadsága pedig kétségtelenül fajtatársai vérmérsékletének megfelelő.

Az állatfajok kipusztulása az ökoszisztéma olyan mértékű felborulásához vezet, ami felett nem hunyhatunk szemet. Szerencsére akadnak olyan sikeres programok, amik reményt adhatnak és utat mutathatnak, miként tehetünk azért, hogy a visszafordíthatatlan ne következzen be. Ilyen a Przsevalszkij-ló története.

Nem telt el egész 90 év a vadlovakhoz tartozó alfaj felfedezése és a természetes élőhelyén való kipusztulása között. A hír nemzetközi összefogást eredményezett, aminek hatására az állatkertekben élő egyedek bevonásával létrehoztak egy tenyészprogramot, aminek segítségével egy új populációt jöhetett létre. Az ázsiai vagy mongol vadló 12-15 tenyészpéldány segítségével ma már 2300 leszármazottal rendelkezik, viszont mivel a genetikai sokféleségük ennek megfelelően csökken, a természetes védekezőképességük sem olyan, mint korábban. Ennek ellenére már több a vadonba visszaengedett példányról beszélhetünk, a mongol sztyeppéken már legalább nyolcszáz szabadon élő vadlovat találhatunk. A tenyésztésben a Hortobágyi Nemzeti Park is részt vállalt, az 1997-ben érkezett lovak ménesét mesterséges intelligencia segítségével figyelik meg, illetve szabályozzák, hogy elkerüljék a belterjesség kialakulását. A San Diegó-i Egyetem munkájának köszönhető Kurt születése, egy a nyolcvanas években élő csődör bőrsejtjéből sikerült klónozni. Ez lehet az a módszer, amivel sikerülhet felfrissíteni a vadlovak genetikai állományát, és ami a jövőre nézve is szebb reményekkel kecsegtet.

A Przselvalszkij-ló valószínűleg a Kazahsztánban korábban háziasított lovak visszavadult fajtája. Magyarországon található a második legnagyobb Przsevalszkij-ló populáció, de nem csak a vadlovak, háziasított honi társaik is világhírűek. Igazi nemzeti büszkeségnek számítanak ezek az állatok, így hát Széchenyi Istvánnak köszönhetően a lóverseny is meghonosodott nálunk. Ma már jóval többről van szó, mint lófuttatásról, valóságos életformáról, de nem csak profiknak kínál szórakozást, a lóversenyfogadás kezdőknek is izgalmas kikapcsolódást nyújt. Ezzel pedig egy lépéssel közelebb lehet jutni ezekhez a remek állatokhoz, amiknek vad társai is kaptak egy újabb esélyt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás