Hirdetés
(X)

A leendő szülők életében csodás időszak a várandósság. Alapesetben is sok izgalommal telik, míg a baba úgy dönt, hogy kimerészkedik a biztonságos pocakból.

A koronavírus-járvány alatt azonban még sokkal több kétely és bizonytalanság fogalmazódhat meg a leendő szülőkben. Nem véletlenül. A kis életeket és a kismamák egészségét is sokkal jobban kell óvni. Még nagyobb odafigyeléssel kell a mindennapokat szervezni. Jó hír, hogy egyelőre még nem találtak koronavírust hüvelyváladékban, köldökzsinórvérben és anyatejben, valamint méhlepényben és magzatvízben sem. De ez nem lehet ok a lazításra! 

Veszélyes-e elmenni szűrővizsgálatokra?

Ez a kérés alapvető. Amennyire lehet, kerülni szeretnénk a rendelőket. A kórházak sajnos tele vannak. Szerencsére sok kérdésre már telefonon vagy e-mailen is választ kaphatnak az érintettek. De egyes vizsgálatokat mégis csak rendelőben lehet elvégezni. A baba növekedését és fejlődésének állapotát csak orvosi-védőnői vizsgálattal lehet és rendszeresen kell is az előírt időpontokban ellenőrizni. Az egészségügyi intézményeknek pedig mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy az egészséges kismamákra és pocaklakóikra ne jelenthessen veszélyt a vírus.

Szerencsére kutatások is igazolták, hogy a várandós nőkre nem hat másként a koronavírus. Ám a testükben és az immunrendszerükben bekövetkező változások miatt a terhesség utolsó pár hónapjában nem árt óvatosabbnak lenniük. 

Mindannyian felelősséggel tartozunk egymásért

Életmódváltásra van szükség. Csak a kihagyhatatlan találkozókra menjenek el a kismamák és családtagjaik. A kapcsolattartást csak a legszűkebb családtagokra és barátokra célszerű korlátozni.  Továbbra is kötelező a maszk viselése és a javasolt a 1,5-2 méteres fizikai távolság megtartása. Ha lehet, kerülni kell a tömegközlekedés használatát és a tömeget. Az otthonról történő munkavégzés javasolt.

A baba megszületését követően is minden segítséget meg kell kapnia az új családnak: a szükséges kezeléseket és védőoltásokat, konzultációs lehetőségeket. Nagyon fontos a problémákról, kételyekről nyíltan beszélni az orvossal, szülésznővel és a védőnővel is. 

Mi legyen más?

A gyakori, szappannal és vízzel történő kézmosás, a gyakran használt felületek rendszeres fertőtlenítése, valamint a koronavírussal összhangban lévő tünetek, jelek figyelése saját magunkon és a környezetünkben élőkön kiemelt jelentőséggel bír.

A szülés miatti aggodalom természetes. Megkönnyítheti ezt egy jól kidolgozott terv. Vázoljuk fel, mit akarunk! Biztonságot adhat a bizonytalan helyzetből adódó szorongás enyhítésére. Határozzuk meg, mire kell majd külön is figyelni e pandémiás helyzetben, kinek pontosan mi lesz a feladata. Hasznos lehet előre elkérni az egészségügyi papírjaink másolatát, hisz sok minden változhat körülöttünk.

Elindult a várandósok oltása. Ki-ki meggyőződése szerint döntsön, beadatja-e.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás