Hirdetés
Forrás: 24.hu

Műgyepet telepítenek korábbi zöldfelület helyére a Ligetben. Az épülő kutyafuttatóban már nem is próbálkoznak igazi gyeppel, mert az tönkrement a másik kutyás parkban. Budapest főtájépítésze szerint ebből is látszik, hogy hibás a Liget-projekt koncepciója, zsákutca az un. városligeti fejlesztés.A 24.hu olvasói arra lettek figyelmesek a Városligetben, hogy a most épülő kutyafuttatóban műgyepszőnyeget telepítenek néhány dombra. A lapnak sem volt világos, hogy egy parkban miért van erre szükség, úgyhogy a Liget Zrt.-hez fordult. A Hermina úti Kutyás élményparkban szerzett üzemeltetési tapasztalatok alapján a terepalakulatok/dombok kedvelt játékok, azonban az erodálódás elkerülés érdekében a gyepfelülettel szemben érdemes mesterséges, strapabíró műfűvel beborítani azokat – válaszolta a lap kérdésére a cég kommunikációs referense, Guba Sándor.

A Hermina úti kutyafuttatóban ugyanis van olyan nap, amikor ezernél is több kutya megfordul, de egy átlagos napon is 700-800 eb játszik ott. Ott a kis dombokon valóban szinte teljesen kikopott mindenhonnan a gyep.

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze szerint ebből is látszik, hogy rossz koncepcióval fejlesztik a Városligetet. A kutyafuttatón az új gyep két hónap alatt rosszabb állapotban volt, mint a fejlesztés előtt. Annyi kutyást vonzottak oda, hogy fenntarthatatlan lett az egész, tönkrement teljesen a zöldfelület – mondta, hozzátéve, szerinte elhibázott koncepció, hogy a Liget-projekttel minél több embert akarnak bevonzani a közparkba.

Utalt rá, hogy már Tarlós István idején leírták, a Városliget túlhasznált, ezért bizonyos funkciókat más közparkokba kellene telepíteni. A Liget-projekt célja viszont, hogy a korábbinál jóval többen használják a Városligetet. A funkciók koncentrálása miatt pedig egy-egy terület gyorsabban is romlik: míg korábban szétszóródtak a kutyások, most a kutyafuttatók kis területét használják sokan.

Mint Guba Sándor írta, „a speciális, vízáteresztő és kutyabarát műfű burkolat kis felületen, mintegy 400 négyzetméteren kerül kialakításra a terepelemeken, a kiválasztás során a tervezők az amerikai Stanton Found Kutya-egészségügyi és Jóléti Alapítvány útmutatása kutyafuttatók burkolatának kialakításához című tanulmány ajánlásait is figyelembe vették”.

A műfű burkolat egyébiránt nem számít zöldfelületnek, így ez a 400 négyzetméter nem oszt, nem szoroz abban a vitában, hogy a Liget-projekt után mennyi zöldterület lesz a parkban, mert ezt nem számolják bele.

Bardóczi Sándor szerint viszont ez nem kielégítő válasz:  olyan helyre telepítenek műgyepet, ami korábban zöldfelület volt. Ha ez a zöldfejlesztés, akkor köszönjük, nem kérünk belőle – mondta a főtájépítész, aki felidézte, hogy az Andrássy úton épp november elején szedték fel a műfüvet.

Sok beleszólása egyébként nincs a dolgokba a fővárosnak, mert a Városliget területét a kormány a Liget Zrt.-nek adta. A cégnek beszámolási kötelezettsége van a főváros felé, illetve a terveket át kell adniuk az önkormányzatnak, azonban Bardócz elmondása szerint terveket sosem kaptak, az utolsó beszámoló pedig 2019-ben történt. A Városliget Ajtósi Dürer sor felőli oldalára egy 5500 négyzetméteres kutyás parkot építenek. Ezen a korábban zöld részen tehát 400 négyzetméternyi műgyep lesz, a fennmaradó rész nagy része kevert homokos burkolatot kap. Igaz, a fákat meghagyták.

 

városligeti műfüves kutyafuttató 2020 nov. 19   kép: Zimborás Gábor

Zöld történet

Amikor a Városliget Építési Szabályzat módosításának idejére a Főváros változtatási tilalmat rendelt el, Baán László miniszteri biztos azzal zarándokolta végig a médiát, hogy a Főváros zöldstoppot hirdetett, így a Városliget Zrt. nem tudja befejezni a folyamatban lévő “zöld fejlesztéseket”. Azután persze a kormány egy salátatörvényben kikerülte a változtatási tilalmat és minden épült tovább úgy, hogy a Főváros nem is tudja mi épül. Nem osztják meg vele a terveket többszöri kérés, levél, szóbeli ígéret, vagyongazdálkodási szerződés ellenére sem. Ha így fog nőni a Városligetben a zöldfelület, ha ez a “zöld fejlesztés”, ha a meglévő, eddig háborítatlan zöldfelület helyére műfű kerül, akkor inkább szerintem ne “nőjön” a zöldfelület.

Én 2012 óta opponálom ezt a véleményem szerint teljesen elhibázott projektet, ami úgy szeretne rehabilitálni egy parkot, hogy túlépíti és még nagyobb terhelést zúdít rá, mint amely terhelés korábban leharcolta. Az elkészült projektelemekből látszik, hogy ez így tényleg nem fog menni. Zsákutca. A pavilonok üzemeltethetetlenek, a kutyafuttató, a játszótér, a sportpálya már jelentősen amortizálódott, miközben építési területté vált lassan a teljes Liget. Ha készen van egy projektelem, akkor végtelen összegű marketing büdzséből reklámozzák, mire odazúdul tömérdek ember, kutya és rövid úton leharcolja a kész részt. Nem csak a környékről, mindenhonnan. Ekkora terhelést nem bír el egy zöldfelület.

Egy városi nagypark nem így működik. Az a csendesebb elvonulás, rekreáció, egészségügyi séta helye, ahová el lehet menekülni a nagyváros zaja elől. Hiába mondtuk, ismételgettük ezt sokan, sosem hitték el a projektgazda oldalán. Azt mondták, nem is sok az a 4,5 millió parklátogató / év adat, nyugodtan elbír még 1,5 milliót, majd fenntartják. Az elmúlt két év azt mutatja: nem, nem tartják fenn, de azért a rázúdítás megy továbbra is. A Városliget egy integrált kutyás park volt kutyafuttató nélkül, ahol eloszlott a kutyasétáltatás nagy felületen, így nem harcolt le az intenzív használat annyira egy szűk területet, hogy műfűre kelljen gondolni.
Egyébként sem értem a műfű korszakot, az “olyan mintha”, az sosem lesz olyan. Gagyi. Nehezen tartható tisztán. Ha műfűre vágysz, akkor valójában burkolatra gondolsz, csak magadnak (vagy a népnek) se mered bevallani. Nem kéne ezt tovább erőltetni. Most szedtük fel az Andrássyn a műfüvet. Élt 8 évet. Szerintem ez itt annyit se fog élni. Ez az egész Liget projekt – az elköltött milliárdok ellenére – sem fog a kétségtelenül rehabilitásra érett Ligetnél jobb Városligetet eredményezni. Így nem. Itt lenne az ideje az újratervezésnek…írta Bardóczi Sándor Budapest főépítésze.
Nyitókép: városligeti műfüves kutyafuttató 2020 nov 19  fotó: Zimborás Gábor
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás