Hirdetés

A Városliget beépítésére szánt 150 milliárdnak csak a felét költenék a múzeumok építésére. A másik 75 milliárdot a park megújítására fordítják -állítja a kormánybiztos. De vajon mennyi marad valóban a zöld felületre? Mert park már nem lesz, ahhoz ugyanis megnő a beépítettsége.

Közel két éve annak, hogy megírtam az első fejezetet, amikor még napról napra nőtt a Városliget beépítésének mértéke, és a rá fordítható összeg 70 milliárdról 120-ra. Időközben a 120 felkúszott 150-re, hogy aztán egyik napról a másikra visszaessen 75 milliárdra.
Legalábbis a békés újságolvasók azt hiszik, hogy visszaesett. Visszaesett, mondják és a beépítés mértéke is csökken…a nemzetközi tervpályázat szerint.

Ha az ember követi az eseményeket, akkor biztosan látja, hogy újra a kész átverés showban találtuk magunkat. Ugyanis csak annyi történt, hogy a Városliget térképére nagyon hasonlító LEGÓ táblácskán arrébb tették a múzeum épületeket, és mivel csak ezek tervezésére készült a térképvázlat, úgy tűnik, mintha csak hat épület építéséről lenne szó….pedig dehogy.
Igaz, hogy az emberek NEM maguktól gondolják, amit gondolnak. A kormánybiztos szavát lesi a főváros…Ő?.. „sima száddal mért kecsegtetsz, mért nevetsz felém? Kétes kedvet mért csepegtetsz még mindig belém? Csak maradj magadnak, bíztatóm valál, hittem szép szavadnak, mégis megcsalál…kertem nárciszokkal végig ültetéd, csörgő patakokkal fáim éltetéd….”

De nézzük a számokat…ha már csalatkoznunk kellett.

Azzal kecsegtet bennünket a kormánybiztos, hogy 75 milliárdba fog kerülni a múzeumok építése, a többit a Városliget felújítására fordítják. OK. Hurrá! Éljen!
Nézzük, hogy mennyi marad.

1. A múzeumok építésére jut 75 milliárd : 6= 12,5 milliárd/ épület. Ha tekintetbe vesszük, hogy mocsárra építkezünk (amivel nem kalkuláltak), és a közparkként közművesített terület közművesítése sem valószínű, hogy szerepel benne…nem tűnik túl bőkezű számításnak.
– Spanyolországban egy múzeum 2009-ben 44 millió euróból épült fel. Ez napi árfolyamon 13. 640 000000.-Ft…..De legyünk optimisták, hiszen egy közgazdász alapos becslése alapján készült a költségvetés.
– Akkor is elég lesz ez a pénz, ha a 6 emelet magasságúról 12 emeltre emelték a múzeum épületek lehetséges magasságát. ( 40 méter!) A+ 6 emelet bizonyára ingyen készül, a beruházó ajándéka lesz.
– Amennyiben az épületet a legkorszerűbb, környezetet nem terhelő technológiával akarják megépíteni és lesz 40 méter magasan zöld tető, kicsit drágítja meg csak az építkezést, de csökkenti majd az üzemeltetés költségeit.
– Bizonyára benne van ebben a 75 milliárdban a múzeum épületekhez csatlakozó, árkádokkal fedett vendéglátó és kereskedelmi egységek kialakításának költsége is.

városligeti romló rondó maradványvárosligeti romló rondó maradvány

2. A maradék 75 milliárdból a Liget megújításán kívül néhány apró tételt is le kell csippenteni. Ebből

a. Fogják megépíteni a parkolókat, mélygarázsokat, parkolóházat. És itt ismét a mocsár, a szigetelés, akkor is, ha csak fele annyi parkolót kell építeni, mint amennyit az OTÉK előír.
b. A kibővített Nagycirkuszt
c. A régi Közlekedési Múzeum épületének rekonstrukciója
d. A gasztronómiai falut
e. A Nebbien kaput?
f. A közlekedés áthelyezését ( Koós Károly forgalmának valahova elvezetése, a 70-es, 72-es, 74-es, 75-ös, 79-es troli útvonalának áthelyezését)
g. A PECSA helyére épülő interaktív gyermek szórakoztatási központot
h. A Városligeti tó kibővítését
i. A Palme ház hasznosítását
j. A művészetek tere…akármit jelent is ez..
k. Az új útvonal rendszer kialakítását,
l. Az elektromos midibuszok beszerzését, működtetését, töltőállomással, mert csak a város túloldalán van egy elektromos töltő állomás…
m. Egy korszerű, ökológiai oktatási és látogató központot Zöld Liget néven
n. A Vágány utcában a múzeumok raktárait és irodaépületeit ( 6 Múzeum, hat raktár? Hat irodaház?)…berendezéssel, parkolóval…
o. a parkolókból fedett helyen juthassanak el a látogatók a múzeumokhoz, de azok ne legyenek a múzeumok alatt ( biztonsági okból.) A múzeumok alatt csak a dolgozói parkolók lehetnek és az épület kiszolgálását végző gépjármű beálló helyei.
p. A favágók nem ingyér vágják ki a fákat, de elszállításuk is pénzbe fog kerülni. Ha eladják a fát, még be is jöhet valami az árából. De ha most is a szegények kapják tüzelőnek, az nem lesz jó üzlet.
q. Terület őrzés, biztonsági őrökkel….
r. Az 56-os emlékmű bontását, áthelyezését + a Városliget szobrainak ideiglenes elszállítását, raktározását, felújítását, majd újra visszahelyezését…mert visszateszik ugye? Ha lesz hova.

Amire még engedélye van a Vagyonkezelőnek:
– a hitéleti épületek
– a közlekedési és biztonsági épületek
– a vendéglátó helyek
– a kerékpár tárolók
– a turisztikai épületek
– a kiskereskedelmi épületek
Tessék mondani azok hol lesznek? Mennyibe fognak kerülni?

Reméljük NEM ebből a 75 milliárdból fogják kigazdálkodni a múzeumi anyag költöztetését, az új múzeumok berendezési tárgyainak beszerzését…mert már a nyakára hágtunk szerintem 100 milliárdnak!

Hallott valaki arról, hogy letettek volna a szálloda és a termálfürdő megépítéséről? Mert ha nem…akkor azt is felépítjük sitty sutty. Néhány milliárból biztosan megússzuk azt is.

Azonban nem csak építeni fognak, hanem bontani is ( végre)!
A PECSA, a Hungexpo épületeinek, az Állatkórháznak, Cirkusznak a bontása mit kóstál? Szerintetek van még ebből a 75 milliárdból?
Remélem tudtatok követni, nem veszítettétek el a fonalat és még mindig reménykedtek, hogy eljutunk végre a zöldfelület megújításához. Abban az esetben persze, ha maradna zöld felület kialakítására több, mint 3 virágládányi hely.
Ha a fenti kérdéseket megoldottuk, máris lehet a parkkal foglalkozni. Talajt cserélni, parkot tervezni, facsemetét ültetni, cserjéket elhelyezni, gyepet, sportpályát gründolni, teniszpályát és ping-pong asztalt szerezni….kerti bútorokat, szobrokat, játszótereket felszerelni…és KÉSZ!
A maradék pénzből….

Szép jó reggelt kívánok mindazoknak, akik nem politizálnak!

A TÉMÁVAL KAPCSOLATOS CIKKEK A GREENFON

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás