Hirdetés

Lengyelország energiaunió létrehozását javasolja az EU-nak az energiafüggőség csökkentésére, és diplomáciai offenzívát indít Brüsszelben e cél megvalósítására – jelentette be Donald Tusk miniszterelnök. A Greenpeace Budapesten tiltakozott az orosz függés növelése ellen.

Lengyel sajtóbeszámolók szerint Tusk keddi varsói sajtóértekezletén ismertette ötpontos javaslatát, amelyet az unió júniusban meghirdetendő, az energiafüggőséget csökkentő komplex tervének keretében szeretne érvényesíteni. Az EU márciusi csúcstalálkozóján hozott döntést arról, hogy júniusig dokumentumot készít a témában. Ez a tervek szerint nemcsak a földgázt, hanem a kőolajat, a megújuló és az atomenergiát is magában foglalja majd.
A lengyel javaslat első pontja, amely Tusk szerint egyben annak legnehezebb eleme, közös uniós nyersanyagvásárlást irányoz elő. Ezt lengyel elképzelés szerint például tőzsdei vásárlásokkal lehetne megvalósítani. Rámutatott, hogy erre van már példa, mégpedig az atomenergia területén: az uránvásárlásokról egy különleges európai uniós intézmény hoz döntéseket. A közös fellépés jelentős mértékben javítaná Európa tárgyalási pozícióit – hangsúlyozta.

A lengyel javaslat második pillére a tagállamok közötti szolidaritás mechanizmusának erősítése az energiaszállítások megszakadása esetén. Ehhez szükség van arra, hogy a tagállamok jobban ismerjék egymás szállítási lehetőségeit, azt, hogy honnan lehet beszerezni a hiányzó gázt, van-e elegendő tároló kapacitás, hol hiányoznak az interkonnektorok a nemzeti gázhálózatok között.
A terv harmadik eleme az infrastrukturális beruházások lehető legnagyobb részének EU-forrásokból történő finanszírozása. Ez egyebek között arra vonatkozik, hogy a határokon átnyúló összeköttetéseket, interkonnektorokat és gáztározókat 75 százalékban az unió fedezze. Ez különösen fontos lenne azon tagállamok számára, amelyeknek gyenge az összeköttetése az EU-val, és egyidejűleg a leginkább függenek az orosz szállításoktól. Tusk emlékeztetett, hogy jelenleg 10 olyan EU-tagállam van, amelyek gázszükségletének több mint felét a Gazprom fedezi.

A következő energiapillér az EU gáz- és kőolajszükségletének importja más országokból, különösen az Egyesült Államokból. A lengyel miniszterelnök rámutatott, hogy az amerikaiak ezt a kérdést valószínűleg összekötik majd a jelenleg tárgyalási szakaszban lévő EU-amerikai kereskedelmi megállapodás aláírásának felgyorsításával.
Végül Varsó javasolja az energiabiztonság megteremtését az EU szomszédai számára is. Emlékeztetett, hogy már létezik az Energiaközösség, amelyhez csatlakoztak az EU-n kívüli balkáni országok, valamint Ukrajna és Moldova. "Azt szeretnénk, ha az Energiaközösséget tovább erősítenénk" – mondta Tusk.

A lengyel miniszterelnök szerint Lengyelországnak útmutató szerepe lehetne az energiaunióban, hiszen az elmúlt 7 évben csaknem 10 milliárd zlotyt (2,4 milliárd euró) fektetett be új gáztározók, egy cseppfolyós gázterminál, Lengyelországot Németországgal és Csehországgal összekötő interkonnektorok és megújuló energiát használó létesítmények építésébe. (MTI)

Mindeközben ma Greenpeace-aktivisták  látványos demonstrációval tiltakoztak Magyarország egyre nagyobb mértékű energetikai kiszolgáltatottsága ellen. A paksi bővítés ma Magyarország legfontosabb környezetvédelmi és gazdasági kérdése, és valójában az évszázad legrosszabb beruházása. Részletek >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás