Hirdetés

A hazai természetvédelemnek köszönhetően 2005 óta 35 nagygomba vált védetté. A Magyar Mikológiai Társaság (továbbiakban MMT) jelentős szerepet vállalt a védetté nyilvánítás folyamatában is, és továbbra is aktívan dolgozik e fajok védelméért.

A cél egy olyan adatgyűjtő hálózat megalapozása, kialakítása volt, amely a védett és veszélyeztetett fajokról rendelkezésre álló információkat egységes rendszerbe szervezi. A Védett Gombák Országos Adatgyűjtő Hálózat (továbbiakban Hálózat) keretein belül létrehozott adatbázis segítségével országos és regionális szinten is értékelhetővé válhat egy-egy faj természetvédelmi helyzete, ami a természetvédelmi hatósági munkában is segítséget nyújthat a fajok és élőhelyük védelméhez.
A Hálózat megalapozásához az MMT a 2010-2011-es évben országos adatgyűjtő akciót szervezett. A mintaév tapasztalatain és sikerein alapulva az országos adatgyűjtő hálózatot a MMT tovább működteti. Várunk minden kedves Adatközlőt!
A Hálózat önkéntes adatközlők munkáján alapul. Az adatközlés az internet segítségével elektronikus módon (on-line) történik, az MMT honlapján keresztül (http://www.gombanet.hu).
Adatgyűjtőnek, adatközlőnek bárki jelentkezhet. Az első lépés az MMT honlapján történő regisztráció. Ezt követően, a regisztrált tagok számára a honlapon elérhetővé válik az adatközlő lap (adatfelviteli felület), valamint a kitöltési útmutató.

Az adatközlő felületAz adatközlő felületAz adatgyűjtés első évében a 35 védett nagygomba faj közül 29 fajra lehet adatot közölni. A kötelező mezők (adatgyűjtő, határozó, adatközlő neve, fajnév, geokoordináta, időpont, termőtestszám, fotó) mellett opcionálisan is lehet információt szolgáltatni (fapartner, élőhely, szubsztrátum), több helyen legördülő menü segítségével.

A beküldött adatokat mikológus szakértők validálják. Ezt követően az értékelhető adatok bekerülnek az MMT által felállított adatbázisba, amely évente feldolgozásra kerül. Ennek eredménye megtekinthető az MMT honlapján. Itt látható, hogy mely fajokról, mennyi adat érkezett be, kik voltak az adatközlők, stb. Az adatok bekerülnek továbbá az állami természetvédelem által fenntartott Természetvédelmi Információs Rendszerbe is, amely lehetőséget ad a hivatásos természetvédelem számára, hogy munkájához az adatokat felhasználhassa.

Eredmények

A program első éve alatt 127 adat került elfogadásra 23 fajra vonatkozóan. Összesen 37 önkéntes vett részt adatgyűjtőként, határozóként vagy adatközlőként.
A következőkben néhány példa kerül bemutatásra. A részletes eredmények a gombanet.hu honlapon a VGOAH/Eredmények 2011 menüpont alatt olvasható.

A VGOAH által 2010 május- 2011 augusztus között gyűjtött adatokA VGOAH által 2010 május- 2011 augusztus között gyűjtött adatok

Pikkelyes tinóru (Strobilomyces strobilaceus)

Rövid jellemzés: Kalapja kezdetben szürkés színű, később megfeketedő, jellegzetesen gyapjas-pikkelyes. Csöves termő-rétege fiatalon világosszürke, nyomásra vörösödik, majd feketedik. Tönkje a kalaphoz hasonló színű, gyapjasan szálas felületű. Húsa vágásra először rózsás, majd ibolyásfekete lesz. Savanyú talajú lomb- és fenyőerdőkben terem. Természetvédelmi érték: 2000 Ft.
A legtöbb adat erre a fajra érkezett, összesen 22. A 2006-ig publikált adatokkal összehasonlítva az adatok száma 73 %-kal nőtt.

Pikkelyes tinorú Fotó: Magyar Józsefné (Fotópályázat I. helyezett)Pikkelyes tinorú. Fotó: Magyar Józsefné (Fotópályázat I. helyezett)

Pikkelyes tinorú elterjedési térképPikkelyes tinorú elterjedési térkép

Lemezes pöfeteg (Chlorophyllum agaricoides)

Rövid jellemzés: Termőteste fehér, majd okkeres, kúp alakú vagy paprikára emlékeztető kalapszerű részből és a termőtest belsejében folytatódó tönkrészből áll. Termőrétege szabálytalan lemez-szerű, pöfetegekre jellemzően szétporló. Természetvédelmi érték: 5000 Ft.
Az 1980-as évekig elég gyakorinak számított, az utóbbi 25 évben állománya drasztikus módon lecsökkent. Ez megmutatkozik az előfordulási adatokban is. Míg 1989 előtt 30 UTM négyzetből volt ismert adata, addig 1989–2006 között már csak 8 UTM négyzetben mutatták ki jelenlétét. A 2006 utáni időszakról az adatgyűjtés során pedig eddig egyetlen előfordulását jelezték.

Lemezes pöfeteg. Fotó: Locsmándi CsabaLemezes pöfeteg. Fotó: Locsmándi Csaba

Lemezes pöfeteg elterjedési térképLemezes pöfeteg elterjedési térkép

Élősdi tinóru (Xerocomus parasiticus)

Rövid jellemzés: A rőt áltrifla (Scleroderma citrinum) termőtesteiből kinövő gomba kalapja sárgásbarnás színű, nemezes felületű. Csöves termőrétege tágpórusú, fiatalon sárga színű, húsa halványsárga. Természetvédelmi érték: 5000 Ft
A fajra vonatkozóan 12 új adat érkezett, így a 2006-ig publikált előfordulási adatok majdnem megduplázódtak (92%).

Élősdi tinóru. Fotó: Dima BálintÉlősdi tinóru. Fotó: Dima Bálint

Élősdi tinóru elterjedési térkép.Élősdi tinóru elterjedési térkép.

A cikk a 2011. november eleji VII. Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencián bemutatott anyag alapján készült.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás