A rovat kizárólagos támogatója

Kiszivárgott az Európai Bizottság javaslatcsomagja az EU energetikai függésének csökkentésére. Az ún. REPowerEU javaslathoz kapcsolódóan, amelyet elvben jövő szerdán mutat be a Bizottság, elkészült a megújuló energiaforrásokra vonatkozó irányelv módosításának tervezete is, amely a megújulók terjedésének elősegítését célozza.

Ez egyértelműen a megújulós projektek engedélyezésének és megvalósításának útjában álló akadályok lebontását kívánja elérni, előírja például olyan ‘to go’ zónák kijelölését, amelyeken belül kifejezetten ösztönzik a megújulós projektek megvalósulását. A szélerőműveket de facto betiltó magyar szabályozás (amely nem engedélyezi szélerőművek létesítését lakott terület 12 km-es határán belül – azaz az egész országban) nyilvánvalóan ellentétes nem csupán az új EU-s szabályozás céljával, de vélhetőleg annak betűjével is.

Ennek fényében aligha tartható életben a szélerőműveket betiltó kormányrendelet. 

A kormány megvárhatja az uniós irányelv-módosítás hatálybalépést, az abban megfogalmazott határidők leteltét, ezt követően kivárhatja a kötelezettségszegési eljárás elindítását, lezárását, a büntetések kiszabását. Húzhatja még 2-3 évig a rendeletmódosítást, valószínűleg meg is fogja tenni, mert a szélerőműtilalom teljesen értelmetlen és abszurd, és az ilyesmikhez körömszakadtukig szoktak ragaszkodni. De, ha másfél elvesztegetett évtized csúszással is, néhány éven belül Magyarországon is elindulhat a szélenergia szélesebb körben való hasznosítása – írta FB bejegyzésében Jávor Benedek volt EP képviselő, Budapest Brüsszeli képviseletének vezetője.

nyitókép: szélturbinák naplementekor az oroszországi Krímben kép: Konstantin Mihalchevskiy Sputnik / AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás