Hirdetés
Forrás: népszava

A főváros nem fizeti tovább a Biodóm fűtését, a hidegben összedőlhet az épület teteje. Fűtés nélkül nem tart ki a speciális fóliából álló, több milliárdért elkészült tetőszerkezet. Végleg bedől az értelmetlen nagy fideszes presztízs mutyi beruházás?

– Hiába kezdődött el a fűtési szezon, az évek óta félkészen álló Biodóm temperálását nem kezdték el és ezen a télen nem is fűtik majd. A Fővárosi Önkormányzat mostantól nem fizeti a Biodóm számláit – válaszolta a Népszava kérdésére Bősz Anett. A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes szerint a városvezetés többször elmondta, hogy a kormány által egyre szorosabbra húzott pénzügyi satuban nem tudja fedezni a félkész létesítmény fenntartási költségeit. Eddig halogatta ezt a végső lépést, de most már nincs hová hátrálni.

A Fővárosi Állat és Növénykert (FÁNK) összesítése szerint csak 2022 novembere és 2023 májusa között több mint félmilliárd forintot emésztett fel a Biodóm csökkentett üzemmódú fenntartása. Ebből a személyi kiadások 119 milliót, a dologi 348 milliót, míg az egyéb – felhalmozási – kiadások 18 milliót tettek ki, a járulékok további 40 millió forinttal terhelték a fővárosi költségvetést – sorolta a kiadási tételeket Bősz Anett, aki azt is hozzátette, hogy az állatkert vezetése engedélyt kapott a félkész létesítmény hasznosítására, például koncertek, konferenciák, filmforgatás vagy éppen kórusverseny helyszíneként. Ám ebből nem jött be több 36 millió forintnál, így a fenntartó fővárosi önkormányzatnak havi 50-53 milliót kellett költenie a Biodómra.

A városvezetés már tavaly jelezte, hogy gyorsan eljöhet az a pillanat, amikor a városvezetésnek döntenie kell: az idősotthonait, szociális intézményeit fűti, működteti vagy egy üres, hasznavehetetlen építményre költ. Idén nyár elején a főpolgármesteri kabinet úgy döntött, hogy nem költ a továbbiakban az állam által megrendelt és finanszírozott, de be nem fejezett beruházásra – magyarázta Bősz Anett, aki nem tagadta: „ a fővárosi állatkert további szakmai fejlődését, ismeretterjesztést páratlan módon segítené, a fővárosiak számára különleges élményt nyújthatna az eredetileg elképzelt pompájában megnyíló Biodóm. A végletekig kivéreztetett fővárosnak azonban nincs forrása a befejezésre és most már a beláthatatlan ideig húzódó fenntartásra sem”.

A befejezés költségét az önkormányzati választások után 13-17 milliárdra becsülték, de városvezető szerint ennek a többszörösére, nagyságrendileg 60 milliárd forintra lenne szükség a létesítmény berendezéséhez, állatokkal, növényekkel való benépesítéséhez. „Ennyi pedig láthatóan nem csak a főváros kasszájában, de az erősen forráshiányos központi költségvetésben sincs erre” – tette hozzá a főpolgármester-helyettes, aki fontosnak tartotta hozzátenni:

a három ember közül, aki annak idején döntött a Biodómról, már csak egy maradt a posztján: a Orbán Viktor miniszterelnök.  Persányi Miklós már nem az Állatkert igazgatója és Tarlós István sem főpolgármester többé. A kormányt súlyos felelősség terheli a beruházás félbehagyásáért, jelenlegi hányatott sorsáért. Nem a főváros ítélte pusztulásra a létesítményt”.

Bősz Anett ugyanakkor nem tagadta, hogy a hatalmasra fújt városligeti buborék megtartásához mindenféleképpen szükség van egy minimum hőfokra. Ha nem temperálják az épületet, akkor a tetőszerkezet tetején lévő, kívülről is látható háromszögek egyszerűen összeesnek, a tető beázik. A fóliapárnák között nincs két egyforma darab. Egyetlen háromszög ára 6 millió forint körül mozog. A Biodóm speciális tetőszerkezete 1505 tartószerkezeti acélrúdból és 539 szerkezeti csomópontból áll, amelyek összesen 964 háromszögletű mezőt fognak közre. Ezekben az egyenként 18-20 négyzetméteres mezőkben vannak a háromrétegű különleges fóliapárnák. A fóliamembrán felülete összesen 19.696 négyzetméter. Csak a fólia pótlása többmilliárdos tétel lenne.

Biodóm Persányi Miklós sajtóbejárása 2019 december

A félkész létesítménnyel valamit kezdeni kellene – ismerte el Bősz. A korábbi állatkerti főigazgatói pályázatra érkezett pályaművek többsége is tartalmazott az eredeti funkcióhoz közelítő hasznosítási ötletet, amellyel bevételtermelővé lehetne tenni az egyelőre üres betonteknőt, hogy legalább nullszaldóssá tegyék a fenntartását. A jelenlegi állatkerti vezetés kreatív módon próbálkozott is némi bevételre szert tenni, de ez már nem elég.

A szűk költségvetési mozgástér lelassította az állatkert gazdasági társasággá alakításának folyamatát is, amivel a létesítményt anyagilag függetlenítenék a fővárosi önkormányzattól. Ez nagy holt tehertől szabadítanák meg az intézményt, amely jelenleg úgy működik, mint amikor egy elefántot küldenek egy csupa gepárdból álló futóversenyre. A részvénytársasági forma felgyorsíthatná a folyamatokat, nem oszlanának meg a felelősségi körök, segítené a FÁNK saját lábra állását és a hatékonyabb működést. Nem véletlen, hogy a fővárosi állatkert az egyetlen, amely költségvetési intézményként működik a hazai intézmények közül – mutatott rá Bősz Anett.
Az átalakítás azonban akkor is több tízmilliós költséggel jár, ha az állatkert az eljárás számos elemét házon belül oldja meg. Így készül a vagyonleltár, a könyvvizsgálói és vezetői összefoglaló. Az általános spórolás jegyében az erre költhető fővárosi forrás is csökkent, így az új cég várhatóan 2025 januárjában indulhat csak el.

Persányi Miklós főigazgató, Tarlós István főpolgármester és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elhelyezi a Biodóm (Pannon Park) alapkövét a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2017. október 3-án.Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Pannon őstenger helyett üres betonteknő

A Pannon ősvadon részeként megvalósuló két hektáros Biodóm az eredeti elképzelés szerint egy különleges fényáteresztő fóliával fedett, nagy belmagasságú – átlagosan 20, de helyenként 40 méteres – szubtrópusi csarnok állatokkal, növényekkel, akváriummal, amelyet további 1,5 hektáron állatkifutók vennének körül.

Az eredetileg három különböző méretezéssel elkészült tervek közül a visszaemlékezések szerint Orbán Viktor miniszterelnök választotta ki a legnagyobbat. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektre eredetileg 15,7 milliárd forintot szántak, de ennyiért nem találtak rá kivitelezőt. Végül a miniszterelnök barátjaként ismert Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. és az annak tulajdonában lévő Vilati Szerelő Zrt. alkotta konzorcium vállalta el a feladatot. Az akkor 44 milliárdra emelkedő árat a kormány még hajlandó volt kifizetni, de 2019-ben Persányi Miklós, az állatkert akkori igazgatója már hiába kért további 22 milliárdot a befejezéshez.

Biodóm belső 2021 október

A Biodóm átadását eredetileg 2017-re ígérték, ám az építkezés akkorra el sem kezdődött. Az ellenzéki városvezetés által megrendelt 2020-as állapotjelentés szerint a létesítmény félkész, ráadásul az előírt üzempróbákat nem megfelelő módon, vagy egyáltalán nem folytatták le. Így nem tudható, hogy a beépített rendszerek valóban előírásszerűen működnek-e. A kivitelezői garanciák a sokszoros szerződésmódosítás és a késlekedő befejezés miatt egyáltalán nem vagy csak részben érvényesíthetőek. A beépített anyagok ráadásul gyorsan avulnak. A Biodóm tetején lévő teflonfólia vállalt élettartama például 25-50 év megfelelő karbantartás esetén.

Nyitókép: Biodóm forrás: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás