A rovat kizárólagos támogatója

Felfoghatatlan, hogy hogyan  lehet olyan szerencsétlen egy nép, hogy 2021-ben még mindig csak olyan vezetők közül választhat, akiknek nincs tudásuk és szándékuk az országot a fenntartható fejlődés irányába fordítani, vagy éppen hogy ellene dolgoznak.

Orbán Viktor kapott 12 évet, teljhatalmat, és nemhogy nem tett semmit, hanem egyenesen szembe ment a fenntarthatóság elveivel minden területen. Kormányzásának 12 éve ebből a szempontból is egyenesen katasztrófa!

Az előválasztáson állva maradt két miniszterelnök jelölt elképzelései sem tartalmazzák mindazt, amire alapvetően szükség lenne az ország biztonságos fejlődéséhez. Most ígéretet tettek, hogy gyorsan írnak egy „zöld fejezetet” a programjukhoz… Csakhogy ez nem így működik. Csak akkor van esély a fenntartható fejlődési pályára állni, ha ez a prioritás, és minden döntés a fenntarthatóság elvei alapján születik meg egy átfogó, rendszerszemléletű gondolkodásban.

A régi politikák felett eljárt az idő. Az emberek jövőt akarnak gyermekeiknek!
Ha ezt nem értik meg a potenciális miniszterelnök jelöltek – akkor nagy bajban vagyunk.

A fenntarthatóság alapja vidéken a természeti erőforrások arányos és igazságos elosztása az azt igénylő  helyi közösségek és családok számára – a jövedelem helyben tartása és a megélhetés biztosítása céljából. Ennek érdekében azonnal felül kell vizsgálni az állami földek eladásának ügyét az ún. Ángyán jelentésekre támaszkodva.

Azonnali és hathatós intézkedéseket kell hozni a természetpusztulás megállítására és a termőföldek védelmére! A legjobb szakemberek bevonásával intézkedéseket kell hozni az intenzív mezőgazdaság természetpusztító, környezetszennyező, és egészségre ártalmas hatásainak csökkentésére. Átfogó intézkedéscsomag szükséges az ökológiai gazdálkodás támogatására. Felül kell vizsgálni, és tudományos alapokon aktualizálni a GMO politikát annak érdekében, hogy hosszú távon meg tudjuk őrizni Magyarország GMO mentességét. A jelek szerint most versenybe szálló mindkét miniszterelnök jelölt GMO-párti…

A fenntartható energiahasználat terén is átgondolt és átfogó politikára van szükség.
Le kell állítani Paks2-t! Teret kell adni a megújuló energiák használatának – vigyázva arra, hogy ne egy másik környezeti problémát okozzunk velük.
Pl. ki kell mondani, hogy élelmiszert nem égethetünk el az autók motorjában! Tévút a szántóföldi növényekből előállított „zöld energia”.
A napelem parkokat sem szántóföldeken kell elhelyezni, hanem háztetőkön, parkolók felett!
Be kell vezetni a fogyasztói közösség tulajdonában levő energiatermelést.

Alapkövetelmény kell, hogy legyen minden folyamatban az energiahatékonyság. Az erre irányuló kutatásokat kell ösztönözni, csak az ennek megfelelő beruházásokat támogatni.

Előnyben kell részesíteni a hulladékmentes technológiákat!  Kampányt indítani, és komplex módon segíteni a háztartások környezetbaráttá alakítását.

Hatékony intézkedéseket kell hozni a levegő és a víz tisztaságának biztosítására.

Mezőfalva, 2021. október 10.
Ács Sándorné agrármérnök, környezetvédelmi szakmérnök
a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője

 

A kormány a pusztító mezőgazdaságot választotta

1995-ben indult a kúriában a népfőiskola, majd 1998-tól béreltek körülötte 452 hektár földet, ahol a hazai biotermesztés minta (oktató) gazdaságát hozták létre. A nemzetközi hírnevű Kishantosi Vidékfejlesztési Központot a második Orbán-kormány likvidálta.  Korábbi podcastunk beszélgetőtársa Ács Sándorné agrármérnök és tántoríthatatlan zöld harcos – a kishantosi földcsaták főszereplője.


Nyitókép: kishantosi kúria 2013-ban. Kiért szól a harang? Kép: Sarkadi Péter greenfo.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás