A rovat kizárólagos támogatója

1995-ben indult a kúriában a népfőiskola, majd 1998-tól bérltek körülötte 452 hektár földet, ahol a hazai biotermesztés minta (oktató) gazdaságát hozták létre. A nemzetközi hírnevű Kishantosi Vidékfejlesztési Központot a második Orbán-kormány likvidálta. Mai beszélgetőtársunk Ács Sándorné agrármérnök és tántoríthatatlan zöld harcos – a kishantosi földcsaták főszereplője.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy 452 hektáros ökológiai mintagazdaság a Mezőföldön. A messzi földön híres bemutatóközpontot megsemmisítette a politikai bosszú, a rövidtávú haszonszerzés, és a nagyüzemi agrárlobbi érdeke. Így a közel 30 éves kishantosi történet jelenlegi helyzete messze nem mesebeli. Hepiend helyett elhúzódó perek, megmérgezett, tönkretett földek, elkeseredett gazdálkodók, az egészséges környezetért és a jövőnkért aggó emberek, kopasz őrző-védők, a fideszes földmutyi nyertesei, és a legmagasabb szintű politikusok és családtagjaik a mai történet szereplői.

kishantosi kúria 2013-ban. Kiért szól a harang? Kép: Sarkadi Péter greenfo.

De beszélgetésünk nemcsak a Kishantosi Vidékfejlesztési Központról szól – igaz ez az adja az ívét – hiszen szó esik a biogazdálkodásról, az egészséges élelmiszerekről, a gyanús földprivatizációról, a vidék kifosztásáról, Magyarország szociális szétszakadásáról, a dániai népfőiskolai rendszerről, és ennek a hazai lakitelki urizáló és hazug paródiájáról is. No meg a témában kikerülhetetlen a hazai agrár felsőoktatás zöld oligarchák általi napjainkban zajló antizöld átalakítása és a biogazdálkodás elég furfangos állami támogatási rendszere is.

Sarkadi Péter vendége Ács Sándorné agrármérnök, mezőgazdasági környezetvédelmi szakmérnök, ökogazda, és tántoríthatatlan zöld harcos.

A kishantosi földcsaták főszereplője emellett mesél arról, hogy hogyan szeretett bele a selyemfestésbe egy traktoros, mire, és hogyan nevel a dán népfőiskola? Miért van kiemelt jelentősége a felnőttoktatásnak? Mi a helyzet itthon az 1988 – ban alapított Magyar Népfőiskolai Társasággal, melynek frissen megválasztott alelnöke.
Ma sajnos a népfőiskolák nem működnek, csak egy a Lezsák Sándor országgyűlési alelnök által létrehozott, és 17,5 milliárdos állami támogatással fejlesztett luxus lakiteleki intézmény, mely csak nevében népfőiskola, merthogy oktatás nem folyik benne.

Szó esik Ángyán József és a zöld mezőgazdaság orbáni elárulásáról, arról, hogy mekkora az ideális magyar kisgazdaság, és hogy visszafordítható-e fenntarthatatlan zsákutcába fordult magyar agrárium.


Ács Sándorné saját személyes tapasztalatairól is mesél: a vidéki Magyarország fideszes tönkretételéről, a Nemzeti Földalap/ földprivatizáció – jogi csűrcsavarairól, az alkotmánybírósági kérdőjelekről és szemhunyásokról, és a földhaszonbérleti jogi mutyikról.

kishantosi vetés. Közös akció a Greenpeace-val. 2013 kép: Sarkadi Péter greenfo

Végezetül kiderül az is – amit a kishatosi példák is igazolták – hogy miért tolerálják sokkal jobban a klímaváltozást az ökogazdaság növényei, és hogy miért csatlakozott Karácsony Gergely mozgalmához, ill. hogy tétszükség lenne a mostani működésképtelen kormányzati struktúra helyett pl. a természeti erőforrások minisztériumára egy korszerű 21. századi államapparátusban.
Nyitókép: Nyitott nap a Kishantosi Ökogazdaságban 2013 októberében. Jobb oldalon Ács Sándorné. Fotó: Sarkadi Péter greenfo.


A beszélgetéshez gyűjtött össze nagyon sok háttérinformációt Darvas Béla ökotoxikológus professzor Környezetbarát mezőgazdaság FB oldalán.

Kapcsolódó podcastunk: Fidesz agrárpolitika: a világ élvonalából a sereghajtók közé – greenfo exkluzív podcast Ángyán Józseffel

Az Orbán-kormány Vidékfejlesztési Minisztériumának parlamenti ügyekért felelős államtitkára volt, de két év után szakmai és morális okokból lemondott. Mi vezetett ide? Hogyan látja a Fidesz és Orbán szavahihetőségét, pálfordulását, az agrár felsőoktatás / agrár környezetvédelem, és a Kishantosi öko modellgazdaság szétverését? Ángyán József professzor több éve visszavonult a közélettől és a politikától, tavaly exkluzív interjút adott a greenfonak.

 

 

 

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás