Hirdetés
greenfo/MTI

A Disney filmstúdió Madagaszkár című filmje révén ismertté vált makik (régebbi nevükön félmajmok) a leginkább veszélyeztetett emlősök napjainkban a Természetvédelmi Világszövetség egyik új tanulmánya szerint. Az állatok vadászata gyorsabban elharapózott Madagaszkáron, mint várták.

"Messze a legnagyobb arányban Madagaszkáron élnek veszélyeztetett fajok a főemlős-élőhelyeket magukban foglaló régiókat, illetve a világ bármely más országát tekintve" – mondta Christophe Schwitzer főemlőskutató, aki a hét végén beszélt a Madagaszkáron élő 103 makifajról az Antananarivóban tartott egyhetes konferencia végén. "Következésképp úgy véljük, hogy a makik a leginkább veszélyeztetett gerincesek" – mondta Schwitzer, a tanácskozás egyik szervezője.

A kizárólag Madagaszkáron élő makifajok több mint 90 százaléka immár az IUCN vörös listáján a "súlyosan veszélyeztetett", a "veszélyeztetett" és a "sebezhető" faj kategóriájában szerepel. Természetes élőhelyük, a trópusi erdő folyamatos pusztulása és a vadhúsfogyasztás növekedése következtében jelentősen csökkent a kis emlősök száma, amióta az országot 2009 óta végeláthatatlan politikai válság dúlja fel.

Az IUCN szerint Marc Ravalomanana elnök megbuktatása után rohamosan meggyengültek a vadvédelmi intézkedések, mindenekelőtt az ország északi részén fekvő Masoala és Marojejy Nemzeti Parkban. "A politikai bizonytalanság csak tovább súlyosbította a szegénységet és gyorsította az illegális fakivágást. Az állatok vadászata is gyorsabban elharapózott, mint várták" – közölte az IUCN.

A madagaszkári makik a Föld főemlőseinek mintegy 20 százalékát teszik ki. Közöttük van a világ legkisebb főemlőse, a mindössze 30 gramm súlyú Berthe-egérmaki, valamint a türkizszemű maki (ez utóbbi szemszíne egyedülálló a nem emberszabású főemlősöknél). Mindkét faj veszélyeztetett.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás