A rovat kizárólagos támogatója

Fecskendő, gyerekjáték, autóroncs, hűtőszekrény, PET palack. Mi a közös bennük? A Maros, a Bodrog, a Tisza, és a Tisza tó partján sok helyütt bizony összefuthatunk ezekkel, ami nemcsak Ukrajnából és Romániából érkezik, mert sok magyar is aktív részese e szennyezésnek. Egy fiatal PET kalóz: Bachrathy Bendegúz szemétgyűjtő élményei.

A 2013-ban indult PET Kupa környezetvédelmi civil mozgalom célja a Tisza megtisztítása az árterekben felhalmozódott és az áradások alkalmával frissen érkező hulladéktól. Ennek érdekében pethajós, folyami versenyeket szervez a Tiszán, a Tisza-tavon, a Bodrogon, a Maroson és terveik közt szerepel további mellékfolyók kitakarítása is.
A Tisza-tó térsége az elmúlt 6 évben fontos központjává vált a folyótisztító környezetvédő programoknak. Kiskörén jött létre az első Folyómentő Központ, ahol a helyi vízüggyel (KÖTIVIZIG) szoros együttműködésben zajlik a hulladék feldolgozása, szelektálása, bálázása – azaz az újrahasznosításra előkészítés.

A gyakorlati munka mellett szemléletformálást is végeznek,elkészült egy bálna alakú utánfutó, melyben a műanyaghulladékból különböző tárgyakat készítenek. A Zöld szervezetek júniusi országos találkozóján mutatták be a PET Kupás bálnát, mely hamarosan országjárásra indul. A zöldhang podcastjában Sarkadi Péter beszélgetett egy fiatal és nagyon aktív PET kalózzal, Bachrathy Bendegúzzal.

A PET Kupa egyik legnagyobb sikerének azt tartja, hogy a folyami hulladék közel 60%-át körforgásban tudja tartani. Emellett jellemzően a Tisza-tó a helyszíne a vállalati csapatépítő eseményeknek is, melyeknek köszönhetően tavasszal és ősszel is folyamatosak a folyótisztító akciók.
2023 vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű hulladékot terítve szét az ártéri erdőkben, nádasokban. Az ártéri hulladékok összegyűjtése és kezelése céljából került megszervezésre az idei V. Tisza-tavi PET Kupa június 27-30. között.  2024-ben minden eddiginél nagyobb flottával és közel 80 kenus különítménnyel rajtolt el az V. Tisza-tavi PET Kupa, hogy hulladék után kutatva evezze végig a Tiszafüred-Tiszaszőlős-Tiszaderzs-Tiszanána-Dinnyéshát közötti folyószakaszt. Ez alkalommal tizenkilenc csapat vágott bele a folyótakarításba, akik 3 nap alatt több mint 7,5 tonna (2320 zsák) hulladéktól mentesítették a folyót, amivel bőven felülmúlták a tavalyi mennyiséget.

Tiszaderzs 2024 június vége. kép: PET Kupa Egyesület

Nyitókép: Bachrathy Bendegúz PET kalóz. kép: Sarkadi Péter

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás