Hirdetés
greenfo/MTI

Átszakadt a gát ma a Duna Baja feletti szakaszán fekvő, Gemenchez tartozó Veránka-szigeten, a víz elárasztott csaknem 200 hektárt – mondta Sipos Sándor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. erdőgazdálkodási és műszaki igazgatója. Az ár lakott területet nem veszélyeztet.

Az igazgató szerint csak az erdőállományban okozhat kárt a gátszakadás, ingatlan, gép, műszaki eszköz nem kerülhet veszélybe. A szigeten lévő vadállomány legnagyobb része a 8 kilométer hosszú gátrendszerre, valamint a mesterséges vadmentő dombokra menekült, ahol átvészelheti a vízbetörést – tette hozzá.  Az állatoknak korábban takarmányt készleteztek be, és folyamatosan gondoskodnak a gátakon rekedt vadak etetéséről is.

A gemenci erdőgazdasághoz 15-18 ezer hektár tartozik, ennek legnagyobb része a Duna 850 centimétert meghaladó vízmagassága felett már víz alá került. Sipos Sándor kiemelte: a rekord vízmagasság miatt nem lehetett megvédeni a szigetet, mert a nyárigát-rendszert nem csak magasítani kellene, hanem jelentősen szélesíteni is.

A gazdaság a Duna ártéri területén egy 300 hektár nagyságú szigetet még véd, remény van arra, hogy sikeresen – mondta. A katasztrófavédelem szerint Bajánál ma délelőtt 10 órakor 990 centiméteres vízmagasságot mértek, a Duna nemsokára itt is tetőzhet.

Fotó: Ujvári Sándor MTI

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás