Hirdetés

A szaunázás önmagában is remek módszer az egészségünk megőrzésére és az immunrendszerünk erősítésére, ugyanakkor vizes felöntéssel a pozitív hatás tovább fokozható. Nem mindegy azonban, hogy ezt hogyan csináljuk, ezért a továbbiakban adunk hozzá egy kis segítséget.

 Mit jelent a vizes felöntés, és hogyan kell csinálni?

 A finn szaunákban lehetőség van a száraz levegőt megtölteni egy rövid időre forró gőzzel. Ehhez gyakorlatilag csak annyit kell tennünk, hogy a kabinban található felforrósodott kövekre rálocsolunk némi vizet, ami rögtön gőzzé válik. A locsoláshoz segítségünkre van egy fa vödör és egy fa merőkanál, ami legtöbb esetben benne van a szauna alapcsomagjában.

 Mire jó a vizes felöntés?

 A szaunának vizes felöntés nélkül is számos pozitív hatása van, de a gőzzel teli kabinban ezeket megtöbbszörözhetjük. Ugyanis a gőz belélegzése a nyálkahártyákat nedvesen tartja és a légutakat is megnyugtatja, ami megfázás esetén hatékony módja a tünetek enyhítésének.

 Ezen felül a forró gőz tovább fokozza az izzadást, aminek nagy szerepe van a méreganyagok ürítésében, valamint a bőrfelszín közeli erek véráramlásának és a bőr edzettségének növelésében.

 Mennyi és milyen vizet kell használni?

 A forró gőz hatására még melegebbnek érezzük a kabin forróságát, ezért első próbálkozásra érdemes kevés, kb. egy kanálnyi vízzel próbálkozni. Sokaknál már ez a mennyiség is súrolja az elviselhetőség határát, ha azonban úgy érezzük, hogy mi még bírnánk, akkor nyugodtan lehet több vizet a kövekre locsolni. Ugyanakkor arra érdemes figyelni, hogy ne egyszerre borítsuk a kövekre a vödörnyi vizet, hanem fokozatosan adagoljuk, így szoktatva hozzá a szervezetünket az egyre melegebb gőzzel teli szaunához.

 A víz hőmérséklete lényegében mindegy, bár a rutinos szaunázók szerint a hideg víz az igazi. A meleg és a hideg víz közötti különbség abban rejlik, hogy a hideg víz párolgása gyorsabb, ezáltal nagyobb gőzfelhő is keletkezik, mintha langyos vagy meleg vizet használnánk.

 Mit lehet a vízhez adni?

Mivel a gőzzel teli szaunakabin egyben inhalátorként is funkcionál, hiba lenne nem kihasználni ezt a lehetőséget. A legjobban akkor járunk, ha néhány csepp illóolajat keverünk a vízhez aszerint, hogy milyen hatást várunk el tőle. Például gyulladáscsökkentésre a kamilla kiváló, élénkítésre a menta, fertőtlenítés céljából pedig eukaliptusz illóolajat célszerű használni.

 Fél vödör vízhez elegendő 5-10 cseppet csepegtetni a kiválasztott olajból, majd jól el kell keverni, és már lehet is a kövekre locsolni az olajos keveréket. Ezután nincs más dolgunk, mint jó mélyeket lélegezni, hogy a gyógyító gőz átjárhassa az egész testünket.

 Mivel nem mindenki viseli jól a gőzt a szaunában, ezért ha mások is vannak mellettünk, mindig kérdezzük meg, hogy nem zavarja-e őket a vizes felöntés.

 Ha te imádod, és nem akarsz mindig másokhoz alkalmazkodni, akkor szerezd be a saját szaunádat a SpaTrend kínálatából!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás