Hirdetés

Soha nem látott méretű bajban az atomenergetikai óriás – állítják a szakértők. Amíg a Westinghouse szerdai csődvédelmi kérelme megrengette az iparágat, addig a megújuló szektor vígan majd 10%-ot növekedett a tavalyi évben.

A Westinghouse anyavállalata, a japán Toshiba csődvédelmi keresetet nyújtott be három najja, mivel a cég a tavalyi évben 10 milliárd dolláros veszteséget hozott össze. A Westinghouse legjelentősebb veszteségeit az új amerikai atomerőmű projektjei szolgáltatták. A csődeljárás által ezeknek az erőműveknek a sorsa jelenleg tisztázatlan, pedig korábban éppen ezekre az új atomerőmű beruházásokra alapozta az iparág a nukleáris energia reneszánszának marketing buborékát. Az amerikai atomnagyhatalmi státusz egykori büszkeségének számító Westinghouse ma leginkább az atomenergia iparág globális problémáit testesíti meg.

Energetikai szakértők szerint a japán tulajdonos már korábban a meglévő reaktorok karbantartására pozicionálta át a Westinghouse tevékenységi körét a rizikósabb új atomerőművek építéséről, ám az átstrukturálás elégtelennek bizonyult. A vállalat csődjével egy nagy múltú szabadpiaci szereplővel csökkent az atomerőműveket kivitelező cégek amúgy sem túl népes tábora.
A maradék szereplők közül a General Electric is visszavágja projektjeit az atomerőművek vitatott gazdaságossága miatt. A francia Areva hatalmas veszteségekbe csúszott bele, így a cégnél nagyszabású átszervezések zajlanak.  A Westinghouse csődjéhez a külső piaci tényezők is jelentősen hozzájárultak.

A New York Times kiemeli, hogy világszerte csökken az új atomerőmű építések gazdasági racionalitása, mivel az elektromos energia iránti kereslet és a földgáz ára is a vártnál kisebb mértékben növekszik. Továbbá az új atomerőműveket sújtó komoly technológiai problémák is elképesztően megdrágítják az új nukleáris beruházásokat.

2017-ben már közhelynek számít, hogy az atomenergiát egyre inkább kiszorítják a megújulók
, mivel a megújuló kapacitások rohamos tempóban bővülnek a beruházások költségeinek folyamatos csökkenése miatt. Ezt a feltartóztathatatlan trendet bizonyítják a tavalyi év adatai is, melyek szerint ismét rekordot döntöttek az újonnan beépített megújuló kapacitások – olvasható az IRENA nemrég kiadott Renewable Energy Capacity Statistics 2017 nevű jelentésében.

A tavalyi évben világszerte 161 GW-tal növekedett a megújuló áramtermelő egységek összteljeseítménye, ami így 2006 GW-ra emelte a világ összes megújuló áramtermelő kapacitását.

 

Paks II zsákutca, a jövő a megújulóké

Paks II zsákutca, a jövő a megújulóké

Fekete doboz volt a Paks II telephely-engedélyét kiadó hatósági eljárás. Az Energiaklub szeretett volna ügyfélként részt venni a folyamatban, azonban az Országos Atomenergia Hivatal ezt elutasította. A Greenpeace Magyarország szerint hazánk alapvető érdeke, hogy leállítsa a Paks II beruházást, és újra megvizsgálja a projekt gazdasági mutatóit.

Az Országos Atomenergia Hivatal kiadta az MVM Paks II Atomerőmű Fejlesztő Zrt. részére a telephely-engedélyt. Az Energiaklub megítélése szerint az engedélyezési eljárás végig egy fekete doboz volt: a hatósági döntéshozatali folyamat nem volt átlátható, és nem készültek független ellenőrző vizsgálatok.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás