Csehország felturbózza atomerőművi kapacitását

2024. február 3.

Hírek

Módosította a cseh atomerőművek kibővítésére irányuló nemzetközi pályázatot a prágai kormány. Petr Fiala miniszterelnök január 31-én este a kormányülés után bejelentette: a kormány felszólítja a projektben állva maradt két vállalatot, hogy egy új atomblokk megépítése helyett négy új blokk építésére tegyen kötelező érvényű ajánlatot. A pályázatban eredetileg az szerepelt, hogy egy blokk megépítésére kötelező jellegű,… Tovább »

Mégiscsak jön alternatív fűtőelem Paksra. Zűrzavaros? Ne aggódjon, nem csak Önnek!

2023. december 15.

Hírek

Mégiscsak jön alternatív fűtőelem Paksra, ráadásul a Westinghouse-zal is tárgyal a kormány az ellátásról, de mégsem, mert ez csak sokára esedékes. A francia Framatome által biztosítható 2027-2028 kerül szóba céldátumként az új fűtőelemekre, miközben a Westinghouse Csehországba már akár jövőre is szállíthat üzemanyagot az orosz VVER-440-es erőműhöz. Zavaros ködösítés.

Megkezdődött a kihátrálás Paks2-ből

2023. november 28.

Hírek

Egyre több jel utal rá, hogy már a kormány sem számol komolyan Paks2 felépítésével. A múlt héten a Fidesz olyan határozati javaslatot terjesztett a parlament elé, amely egyértelművé teszi, hogy a B terven dolgoznak.

Orbán francia atomblöffje

2023. szeptember 13.

Hírek

Orosz helyett francia üzemanyaggal is működhet Paks – a kormányfő állítólag erről is beszélt a zárkörű kötcsei találkozón a legközvetlenebb politikai szövetségeseinek. Még nem létező nukleáris üzemanyagot választ a kormány, így az orosz függés tovább marad fenn Pakson. Pávatánc Putyin gazdának és az EU-nak.

Szlovákia többé már nem függ az orosz nukleáris üzemanyagtól

2023. augusztus 26.

Hírek

A Szlovák Villamosművek szerződést írt alá az amerikai Westinghouse-zal, amely alkalmassá tette az általa előállított nukleáris üzemanyagot a VVER típusú szovjet reaktorok számára is, amelyek több posztszocialista országban megtalálhatók, így például Magyarországon is.

Lengyelország kivezeti a szenet – de mit vezet be helyette?

2023. július 19.

Hírek

Lengyelország más országokhoz képest viszonylag későn kötelezte el magát a szénenergia kivezetése és a karbonsemlegesség mellett. Ez egyáltalán nem meglepő, tekintve hogy az ország szénből önellátó, és a szénipari szakszervezeteknek nagy a befolyásuk. A megújuló energiaforrások nemrég csak a energiamix 11%-át és a villamosenergia-mix 14%-át tették ki.

Az orosz nukleáris fűtőanyagot amerikaira cserélik a csehek

2023. március 29.

Hírek

A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben – közölte Ladislav Kríz, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője ma Prágában.

Orosz helyett akár amerikai fűtőelemek jöhetnek Paksra?

2023. március 10.

Hírek

Magyarország is érdeklődött az amerikai atomenergetikai mamutcég, a Westinghouse fűtőanyagrészlegénél az atomreaktorok üzemeltetéséhez elengedhetetlenül szükséges hasadóanyag beszerzéséről, írta a New York Times ma megjelent nagy riportjában, melynek amúgy Európa orosz energiától való függősége a témája.

Még el sem kezdődött, de már véget is ért a nukleáris reneszánsz

2021. december 19.

Hírek

Az okos embert az különbözteti meg a butától, hogy az okos a saját kárán tanul, a buta viszont nem tanul semmiből. Az elmúlt években a világ nagy atomipari cégei közül több is becsődölt, az orosz Roszatomon kívül alig maradt működő szereplője az iparágnak.