A rovat kizárólagos támogatója

Kórházi klímahiszti? Brutálisan növő légkondihasználat, csak bírjuk árammal. A leghosszabb és legintenzívebb hőhullám volt a júliusi. Akár 40 napos nyári szárazságra készülhetünk a jövőben. A hőségben hamarabb megromlik az étel: vásárolj, tárolj, főzz biztonságosan. Úszásra alkalmatlan a Szajna. Orbán padlóra küldte a tudományos kutatást és a felsőoktatást. A MOHU szerint a túl nagy sebesség miatt nem bírják az automaták a visszaváltást.

 Kórházi klímahiszti? Százból két betegszobát hűtenek. Műtőklímák: borítékolható volt, hogy baj lesz. A leghosszabb és legintenzívebb hőhullámot éltük át júliusban Akár 40 napos nyári szárazságra készülhet a jövőben a magyar mezőgazdaság. Mi lesz így az élelmiszertermeléssel?  A hőségben minden étel megromlik: vásárolj, tárolj, főzz biztonságosan. Hogyan kerülhetjük el az élelmiszerpazarlást nyáron? Megállíthatatlanul nő a globális légkondihasználat, csak bírjuk árammal. Úszásra alkalmatlan a Szajna – a párizsi olimpia problémái. Egyetemi mutyi: Orbán padlóra küldi a tudományos kutatást és a felsőoktatást. Nem bírják az automaták a sok visszavitt palackot, a MOHU szerint túl nagy sebességgel váltják őket vissza az emberek.  Hírháttér podcastunkban Sarkadi Péter szerkesztő beszélgetőtársai:

Kis Anna  meteorológus, a földtudományok doktora,
az ELTE Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa, a Másfél fok egyik állandó szerzője. és
Lukács Csaba újságíró, a Magyar Hang lapigazgatója.

Az adásban megbeszélt hírek:

Műtőklímák: borítékolható volt, hogy baj lesz  (magyarhang)

Beteg nem marad ellátatlanul – ez a mondat az elmúlt években visszatérő eleme azoknak a kormányzati nyilatkozatoknak, amelyeknek célja, hogy az egészségügyi ellátórendszer rendkívül súlyos hiányosságaira valamilyen megnyugtatónak szánt magyarázattal szolgáljanak. Ezt a mondatot hallhattuk a koronavírus-járvány alatt is – a halálozások számában Európa éllovasai voltunk –, ahogy január elején is, amikor a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ  egyszerre 20 egészségügyi intézmény részleges leállását jelentette be. (Azóta az osztálybezárások száma folyamatosan nő.) A kormány már 2019-ben tudta, hogy akkori áron legalább 40 milliárd forint kellene a kórházak hűtőrendszereinek fejlesztésére, ám öt évvel később is csak 1,3 milliárd jut rá.

Megállíthatatlanul nő a globális légkondihasználat, csak bírjuk árammal

A légkondi-paradoxont hosszú évek óta jól ismerjük: minél melegebb van a Földön, annál többet használjuk a klímaberendezéseket, ami cserébe fokozza az áramfogyasztást és az ezzel járó szén-dioxid-kibocsátást, ami még jobban hajtja a felmelegedést. És akkor ugyanez, elölről. Ráadásul a piaci logika sem kedvez a környezetnek: minél kelendőbbek a légkondicionálók, annál olcsóbbak a készülékek, így egyre több ember engedheti meg magának, hogy beszerezzen egyet. És lehet megint elölről kezdeni a képletet.
1990 és 2024 között globálisan megnégyszereződött a számuk – 576 millióról 2,31 milliárdra nőtt. Az USA-ban, Dél-Koreában vagy Japánban lassabb a növekedés üteme, de még az Európai Unió területén is csak a háromszorosára nőtt a légkondik száma (44-ről 136 millióra), Kínában több mint tízszeres növekedés történt ennyi idő alatt – 78 millió helyett ma már 900 milliónál is több klímaberendezést használnak az 1,4 milliárd lakosú országban.
A klímaberendezések és a ventilátorok az épületek globális áramfogyasztásának közel 20 százalékáért felelnek, míg a különböző felmérések általános konszenzusa szerint az áramtermelés és fűtés szektora a teljes globális szén-dioxid-kibocsátás kb. 40 százalékát teszi ki.  

—————————-

Akár 40 napos nyári szárazságra készülhet a jövőben a magyar mezőgazdaság. Mi lesz így az élelmiszertermeléssel? 
Az egymást követő száraz napok maximális száma július és szeptember között a jelenleg jellemző, átlagosan 20-25 napról 25-30 napra növekedhet a 21. század végére, ha a pesszimista kibocsátási forgatókönyvet tekintjük. Ezzel szemben, ha az azonnali, érdemi kibocsátást feltételező forgatókönyvvel számolunk, nem várható jelentős változás a következő évtizedekben, azaz nagyjából a jelenlegi szintet tudjuk tartani. A 40 napot meghaladó, egybefüggő száraz időszakok jelenleg ritkán, átlagosan 20 évből maximum 1 évben fordulnak elő hazánk nagy részén, azonban ha a pesszimista forgatókönyvet tekintjük, az évszázad végére ez az ország kb. 80%-án 2-5 évre emelkedhet. A közepesen hosszú, egybefüggő száraz időszakok (< 20 nap) gyakorisága az ország több részén is megnövekedhet az optimista és közepesen optimista szcenáriók szerint, míg a pesszimista esetben a hosszabb száraz periódusok jelentkeznek majd gyakrabban. Lényeges, hogy mihamarabb elkezdjük az üvegházgáz-kibocsátás érdemi csökkentését, és ezzel elkerüljük az egy hónapot meghaladó, összefüggő száraz időszakok előfordulásának gyakoribbá válását. Ez mindannyiunk érdeke, mert először a növekvő élelmiszerárakon, legrosszabb esetben pedig ellátási gondokon keresztül fogjuk érzékelni azt, ha nem cselekszünk.

A tűrőképesség határán: a leghosszabb és legintenzívebb hőhullámot éltük át idén júliusban
A HungaroMet városokra elérhető adatsorai alapján, az emberi tűrőképesség és az egészségre gyakorolt hatás szerint az idei júliusi hőhullám volt a legrosszabb a modern mérések kezdete óta, amit át kellett élnünk. Egy hőhullámot az időtartam (hány napig tart), a legmagasabb hőmérséklet és az intenzitás (hőösszeg) alapján elemezhetünk. Példaként: egy 29 fokos átlaghőmérsékletű időszakot könnyebb kibírni 3 napig, mint egy 28 fokosat 9 napig – az előzőben 6 °C a hőösszeg, az utóbbiban 9 °C. Budapesten és a déli-délkeleti országrészben soha nem volt még olyan rossz a helyzet, mint idén: intenzitását tekintve ez volt a legrosszabb hőhullám, amit túl kellett élniük. Közel 90%-os magabiztossággal állíthatjuk, hogy a gyakoribb, hosszabb és intenzívebb hőhullámos időszakokért az emberi eredetű üvegházgáz kibocsátások a felelősek, így nem igaz, hogy régen is hasonló volt ezeknek az előfordulása. Az elengedhetetlen alkalmazkodáson túlmenően a kibocsátás-csökkentésnek az a tétje, hogy marad-e egyáltalán hőstressz-mentes nap a jövőben júliusban Magyarország többségén vagy sem.

aszály napraforgók kiégve Kalocsa környéke 2022 aug Batka Zoltán FB

Tippek, hogyan kerüld el az élelmiszerpazarlást nyáron
Vásároljunk okosan! Vásároljunk kevesebbet!
Fagyassz, fagyassz, fagyassz!
Figyeljünk a helyes tárolásra!
Ügyeljünk a hűtő hőmérsékletére!

Hőségben minden étel megromlik: így vásárolj, tárolj, főzz biztonságosan
A legtöbb ételmérgezést úgynevezett „patogén baktériumok” okozzák. Ezek a meleg időben sokkal gyorsabban szaporodnak, és azért különösen veszélyesek, mert általában nem okoznak érzékszervi elváltozást az élelmiszerekben.A legtöbb romlást, megbetegedést okozó mikroba 25–30 °C közötti hőmérsékleten szeret szaporodni, így a nyári meleg gyors romlást okoz, ha nem figyelünk oda a hűtésre – magyarázzák a szakértők. Hozzáteszik, hogy a legfontosabb a hőingadozás kivédése: ami hűtőben volt, maradjon ott, ne érjen semmit nagy meleg rövid időre se.

A Szajna vízminősége az Olimpián:
A párizsi olimpia előtt ha nem az egyik legnagyobb, de az egyik legtöbbször előkerült kérdés az volt, jól döntöttek-e a szervezők, amikor a város folyójába, a Szajnába szervezték a nyíltvízi úszás és a triatlon úszószámait. A probléma elsősorban a Szajna vízminősége volt, de mindenki nagyon fogadkozott, Anne Hidalgo, Párizs polgármestere ígéretét betartva úszott is a folyóban, hogy jelezze, nem lesz semmi gond.
A Párizsban tapasztalt hirtelen vízromlás itthon is bármikor bekövetkezhet

Szajna párizsi vízmintavétel – folyószennyezés

Orbán padlóra küldi a tudományos kutatást és a felsőoktatást 

Az Európai Unió Tanácsa 2022 decemberében függesztette fel a modellváltó, közalapítványi fenntartású magyar egyetemek uniós kutatási forrásokhoz és csereprogramokhoz való hozzáférését. Az EU megfelelő szervei és Magyarország Kormánya párbeszédet folytatnak a felfüggesztés kivezetése érdekében. Ugyanakkor a negatív hatások már most érezhetők. A felfüggesztés következményeit tárta fel a Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) által készített felmérés, amely több mint 500, 31–45 év közötti, doktori fokozattal rendelkező kutató és egyetemi oktató válaszait dolgozta fel.

A felmérésben részt vevők 40 százaléka tapasztalta az EU-s források befagyasztásának negatív hatásait, amelyek azonban – riasztó módon – nemcsak az érintett egyetemeken dolgozókat, hanem a teljes magyarországi tudományos közösséget érintik. A felmérés alapján a pályázati források elzárása azokat a kutatókat sújtja leginkább, akik a felfüggesztést megelőző években már nyújtottak be EU-s pályázatokat. A negatív következmények sokkal kisebb mértékben különböznek a felfüggesztett egyetemeken dolgozó kutatók és oktatók, illetve azok között, akiknek legalább részállása van más, a felfüggesztés által nem érintett munkahelyen (például a HUN-REN kutatóközpontjaiban). A fiatal kutatók úgy látják, hogy a korlátozások nemcsak forrásmegvonást jelentenek, hanem nemzetközi kutatói kapcsolatrendszereik gyengülését is, ami jelentős hatással lehet a hazai kutatás európai versenyképességére.

Dobozvisszaváltási kérdőjelek.

Nem bírják az automaták a sok visszavitt palackot, a MOHU szerint túl nagy sebességgel váltják őket vissza az emberek 

Egy hónapja már csak betétdíjas műanyagpalackokat és aluminimum-dobozokat lehet forgalomba hozni Magyarországon, a visszaváltó-automaták pedig elvileg több mint fél éve állnak, mégsem működik zökkenőmentesen a visszaváltási rendszer.

Elmentünk 50 forintos palackokat visszaváltani, többnyire összejött, de láttunk cifra dolgokat

 

A műsor az Ökotárs Alapítvány  és a Mérték Médiaelemző Műhely pályázati támogatásával valósult meg.
Az itt megjelenő vélemények nem tükrözik a támogatók álláspontját.

A 2022. április 22-én, a Föld Napján indult heti hírháttér podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás