A rovat kizárólagos támogatója

Az akkumulátor nagyhatalmi álmok árnyoldalai. Demokrácia vagy/és környezetszennyezés. Európai legnagyobb akkuhulladék lerakata leszünk. Balatoni nádirtás és kikötőépítési láz. A civilek szerepe a környezet védelmében, és az orbáni évértékelés zöld hazugságai. Mit csinál Budapest brüsszeli képviselete.  Kormánypropaganda és a tények.

Újraindult hírháttér podcastunkban ma több hírünk is az egyik legproblémásabb  környezeti bombához kapcsolódik, amely már egyre több helyen ketyeg – ez pedig a túltolt akkumulátoripar. Sarkadi Péter mindkét mai vendége:
Benyó Rita újságíró a SzabadEurópától és
Bodnár Zsuzsa újságíró az Átlátszótól
jártas e témában – sokat írtak és forgattak az akkugyártás és feldolgozás témában. Mérgek, hulladék, kiemelt beruházás, álszent közmeghallgatás, és demokráciadeficit. Emellett szó esik a balatoni nádasirtásról, a túltolt kikötőépítésekről, a civilek szerepéről a környezet védelmében. és Orbán Viktor évértékelésének álzöld szólamairól is. És arról is szót ejtünk, hogy mit csinál Budapest brüsszeli képviselete. A kormánypropaganda és a tények.

Az adásban megbeszélt hírek:

Kammerer Zoltán Göd független, a Fidesz által támogatott polgármestere feljelentést tett a gödi Samsung-gyárral kapcsolatos, nemrég nyilvánosságra került adatok miatt >>>
„Vagy környezetkárosítás történt, vagy közveszéllyel fenyegetéssel és rémhírterjesztéssel van dolgunk.” -nyilatkozta Kammerer-hivatkozva az egyik cikkre:
Gödi akkugyár: 88 tonnányi magzatkárosító oldószer a levegőben, nehézfémek a dolgozók szervezetében

Ez a méreg az N-metil-2-pirrolidon (NMP) -miért problémás?

Egyre bonyolultabb, de mind világosabb a sárbogárdi akkuügy

A nikkel határértékének kétezerszeresét mérték a SungEel akku-feldolgozójában
a SungEel Kft. szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó-üzemeiben többször is rákkeltő anyagokkal veszélyeztették a dolgozókat. Mindezt a kormányhivatal által megküldött bírságos határozatokból tudtuk meg, amelyekben azonban a hivatal kitakarta az anyagok nevét és mennyiségét, emiatt az Információszabadság Hatósághoz fordultunk. Hét és fél hónap után, a hatóság felszólítására végül a kormányhivatal elküldte a kitakarások nélküli dokumentumokat. Ezekből kiderül, hogy a rákkeltő nehézfémek levegőben mért koncentrációja a 2019 és 2022 között zajló vizsgálatok során mindig a megengedett határérték sokszorosa volt. De nem lehetett jobb a helyzet a cég bátonyterenyei akku-feldolgozójában sem, ahol egy szerkesztőségünkbe eljuttatott videó tanúsága szerint a darálóban rekedt fekete port kifúvatták a levegőbe.

A szlovén Andrada akkumulátor-újrahasznosító üzemet tervez az alsózsolcai kudarc után Sóskúton, ami ellen a Sóskúti Civil Kör: Minden eszközzel tiltakozunk az akkufeldolgozó ellen

Náditás és kikötőépítési láz a Balatonon

Csopak lakossága nemet mondott a kikötők előtti nádas felszámolására, áttelepítésére

Kis magyar abszurd: Ezt válaszolta a hatóság a nádirtásra buzdító ingatlanos ügyében
Közérdekű bejelentést tett a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) amiatt a hirdetés miatt, ami az ingatlan.com-on jelent meg.  Egy vízparti ikerházat kínáltak azzal a szöveggel, hogy: „A vízparton némi nádas található, ami igény szerint kiirtható, jelen állapotát megtartva azonban védelmet biztosít az ingatlannak. Saját stég, bejáró plusz tartozék.”
A NABE bejelentésére megérkezett a Veszprém Megyei Kormányhivatal válasza.

Zöldpolitika:

Benyó Rita Jávor Benedekkel készített podcastja: Derüljön ki, hogy az LMP melyik kapura játszik!
Az LMP Vitézy Dávid indításával azt kockáztatja, hogy kizárják az Európai Zöld Pártból – mondja Jávor Benedek, a Párbeszéd – Zöldek EP-lista-vezetője. Jávor Benedek elismerte, hogy öt évvel ezelőtt feláldozta őt Karácsony Gergely a nagypolitikai alkuk oltárán, de ez szerinte most nem ismétlődhet meg, mivel a Párbeszéd biztosan önállóan indul a vezetésével. Orbán Viktor energiapolitikájáról azt mondta: a miniszterelnök számára az energiafüggetlenség az európai szövetségesektől való függetlenséget és az oroszoktól való függést jelenti.

A greenfo podcastja: Orbán évértékelése: felértékelődött a zöld, vagy választási bullshit gyűjtemény?
Ha a megújuló energiákból is lehet lopni, akkor miért blokkolják a szélenergiát? Az akkuipar állam az államban-miért, és hogyan teszi tönkre életterünket és iparszerkezetünket?  Orosz energiafüggés mindenáron? Európa akkuhulladék temetője leszünk? Milyen gazdája lesz a Mohu a katasztrofális hungarikum hulladékgazdálkodásnak? Zöldpárti kakasviadal: Párbeszéd kontra LMP. Miért kritikus zöld szempontból a júniusi EP választás? Merre tovább zöldpolitika?

Mit csinál Budapest brüsszeli képviselete? A kormánypropaganda és a tények
Eredménytelen pénzpazarlás Brüsszelben a főváros képviseletének munkája – legalábbis az állami propagandasajtó szerint. A képviseletvezető Jávor Benedek tényekkel cáfolja a rogáni propagandagépezet csúsztatásait. A volt EP-képviselő szerint Budapestnek kevés jobban megtérülő befektetése van, mint a brüsszeli képviselet működtetése. Jávor Benedek véleménycikke >>>

A műsor az Ökotárs Alapítvány  és a Mérték Médiaelemző Műhely pályázati támogatásával valósult meg.
Az itt megjelenő vélemények nem tükrözik a támogatók álláspontját.
Nyitókép: Bodnár Zsuzsa Átlátszó (balra) és Benyó Rita SzabadEurópa kép: Sarkadi Péter greenfo

 

A 2022. április 22-én, a Föld Napján indult heti hírháttér podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás