A rovat kizárólagos támogatója

Lehet közbeszerzéssel környezetbarát irodaszereket, papírárut vásárolni. Projektvezetőként örömmel értesültem róla, hogy körülbelül a hagyományos irodaszerrel, papírárukkal megegyező áron, olykor akcióban még olcsóbban is beszerezhető.

Még ha régóta elkötelezett környezetvédők, régi iskolazöldítők is vagyunk, alighanem úgy véljük: ennek megvalósítása lehetetlen. A zöld irodaszerek, ahogy a bioélelmiszerek, natúr tisztítószerek általában drágábbak a megszokott áruknál, ráadásul legfeljebb néhány, az elkötelezett zöld vásárlók által ismert forrásból szerezhetők be. A közbeszerzési eljárásokat közelebbről ismerőknek az is eszébe juthat: esélytelen, hogy ezek a kisebb zöld-boltok a közbeszerzési tendereken jelen legyenek, főként nyertesként. Közbeszerzéssel például újrapapírt vásárolni elsőre teljesen reménytelen vállalkozásnak tűnik: hiszen nyilván drágább a hagyományosnál, ismeretlen márkájú, és amúgy sincs rajta a közbeszerzéssel vásárolható áruk listáján.

Talán többeknek feltűnt, a szolgáltató cégek, a közüzemi vállalatok kétoldalasan nyomtatják a szolgáltatást igénybe vevőknek írt leveleiket, manapság pedig egyre több állami hivatalos levél, sőt talán mindegyik így érkezik. Az üzleti szférában négy–öt éve történhetett meg a váltás, az államiban úgy egy–másfél éve. És ma már lehet közbeszerzéssel is zöld irodaszereket vásárolni.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem két legnagyobb Karán az Új Széchenyi Terv támogatásával az idei őszi és a következő tavaszi szemeszterben fenntarthatósági szemléletformáló kampány folyik. Igyekszünk a fenntarthatóság eszméjének a lehető legszélesebben megfelelni, így magától értetődő, hogy plakátjaink újrapapírból vannak, és elhatároztuk, hogy a szükséges irodaszerek is környezetbarátok lesznek. Meg kellett tehát tudni, lehet-e közbeszerzéssel környezetbarát irodaszereket, papírárut vásárolni, és ha igen, drágábban-e a hagyományosnál.

Projektvezetőként örömmel értesültem róla, hogy lehet, és körülbelül a hagyományos irodaszerrel, papírárukkal megegyező áron, olykor akcióban még olcsóbban is azoknál. “A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság több éve támogatja a közbeszerzésekben is megjelenő környezettudatos beszerzési kultúra elterjedését, melyben fontosnak tartja a központosított közbeszerzés példamutató szerepvállalását.” – olvasható Kónya Enikő főosztályvezető intézményeknek írt tájékoztatójában a KSZF portálon.

Ennek megfelelően mindhárom aktuális KSZF szállítócég kínálatában találhatók környezetbarát termékek, a listák mellett pedig rövid magyarázat szerepel arról, miért zöld az adott termék. A filcek, ragasztók vizesbázisúak, a mappák újrapapírból készülnek, a tollak cserélhető betétesek, a toll, fűzőgép, lyukasztó lebomló műanyagból készül. Újrapapírt is rendelhetünk A/4-es méretben 80 g-os változatban.

“Környezetünk megóvása érdekében kérjük, hogy amennyire az lehetséges, szíveskedjenek beszerzéseik során a környezetbarát termékeket előnyben részesíteni.” – zárul a főosztályvezetői tájékoztató, és remélem: a hír szélesebb körben való publikálása még többeket vesz erre rá.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás