Hirdetés
greenfo/MTI

Drasztikusan zsugorodott az elmúlt 13 évben Kína legnagyobb sivatagi édesvízi tava, a Hungcsiennao-tó – figyelmeztetett a helyi meteorológiai hatóság.

Az Ordosz-fennsíknak a Senhszi tartománybeli a Belső-Mongólia Autonóm Tartományban elterülő része között fekvő tó nagyjából egyharmadával zsugorodott 2000 óta – derült ki a Senhszi tartományi meteorológiai hivatal illetékes intézetének legfrissebb adataiból.

A vízterület jelenleg 32 négyzetkilométer. Legnagyobb, 1969-es kiterjedésekor a tó 67 négyzetkilométert fedett le. Legrosszabb esetben a partvonal több mint 800 méterrel húzódott vissza az 1990-es évek kezdete óta. A központ szerint a vízminőség és a tó ökológiai funkciói is gyengülnek. A ritka mongol sirályok (Ichthyaetus relictus) legnagyobb természetes élőhelyéül szolgáló tó víztérfogata 2005-ben 7,4 százalékkal, 2011-ben 5,55 százalékkal, míg 2012-ben – némi lassulást mutatva -, 2,89 százalékkal csökkent. A szakértők szerint elsősorban az olyan emberi tevékenységek felelősek a jelenségért, mint a víztározók építése, a bányászat és a mezőgazdasági öntözés.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás