Hirdetés

Egy Csongrád, Timis és Arad megye vízminőség védelmére nyert uniós pályázattal lehetőség nyílik, hogy napenergiával tisztítsák meg a családi farmok fúrt kútjainak vizét.

Az Európai Unió 2007-2013-as költségvetési időszakának egyik fő célkitűzése a határon átnyúló, transznacionális és régióközi együttműködések fejlesztése. Ennek keretében az EU pályázatot hirdetett Magyarország és Románia egymással határos területeinek gazdasági és társadalmi felzárkóztatását elősegítő programok pénzügyi támogatására.

A szegedi székhellyel rendelkező ArchEnerg Klaszter (SolarTech Nonprofit Kft.) és a romániai Universitatea De Vest Din Timisoara (Temesvári Nyugati Egyetem) a határ-menti területek közös vízminőségi problémáinak felkutatására, illetve a vízminőség-gazdálkodás területén szerzett szakmai tapasztalatok és jó gyakorlatok cseréjének céljából közös pályázatot nyújtottak be a 2010-es esztendőben. A magyar-román menedzsment csapat hatékony együttműködésének köszönhetően a „Hálózat létrehozása a határ menti térségben a vízminőség-gazdálkodás területén felmerülő közösségi kérdések kiküszöbölésére” című, HURO/0901/126/2.2.3 regisztrációs számú pályázatot az EU pozitívan bírálta el.

A projekt célja a Magyarország és Románia határ menti területein megtalálható, vidéki közösségeket érintő felszíni- és felszín alatti vizek vízminőségi problémáinak felkutatása és elérhető technikai megoldások hozzáférhetővé tétele. A projekt további célja egy olyan szakértői hálózat létrehozása, melyben a határ két oldalán a K+F szektorban tevékenykedő szakemberek és szervezetek közös akciókkal igyekeznek fellépni a víz minőségének javítása érdekében. Emellett a partnerek, illetve a szakértői hálózat résztvevői törekszenek biztosítani a hálózat további kiterjesztését és olyan szervezetek érdeklődését is felkelteni, akik a környezet- és vízminőség-védelem területén tevékenykednek.

A projekt keretében a három (Csongrád, Timis és Arad) szomszédos megyében található családi kutakból és kisebb erekből történő vízminta-vételezést, és a víz fizikai-kémiai analízisét követően szakvélemény és megoldási javaslat készül. E mellett egy olyan eszköz kifejlesztése is megtörténik, amely a régióban bőségesen rendelkezésre álló napenergia felhasználásával megoldást nyújthat a családi farmokon található fúrt kutakból származó víz megtisztítására.

A projekt összköltsége 50.000 euro, melyből az ArchEnerg Klaszter (SolarTech Nonprofit Kft., H-6725 Szeged Kálvária sgt. 44.) 17.839 euro vissza nem térítendő támogatást nyert a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programon keresztül.

A projekt hivatalos weboldala: www.ecowater-huro.ro 

További információért kérem, forduljon a magyarországi projekt partner részéről Huszta Bettina projekt asszisztenshez.
Tel: +36/30 519 3766, e-mail: bhuszta@archenerg.eu

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 honlapjai:
www.huro-cbc.eu és www.hungary-romania-cbc.eu

Jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.                                                        (X)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás