A rovat kizárólagos támogatója

Figyelmükbe ajánljuk a Heti Válasz Balatonnal, a Velencei- és a Tisza-tóval foglalkozó összeállítását. A Velencei-tó jövője szempontjából az írást mérföldkőnek tartjuk. A Sukoró-ügy lehetséges következményei mellett a botrányos “Velencei-tó kapuja” beruházás visszásságai is sorra ismertté válnak a közvélemény számára.

Miután a száz sebből vérző projekt jó eséllyel bedőlt, van remény emberléptékű, természetbarát feljesztési szemlélet kialakítására. Az elpusztított, korábban igen népszerű velencei szabad strand helyén meredező hatalmas, ízléstelen vasbeton vázzal kapcsolatban az álláspontunk: szükséges a teljes bontás és a terület rekultivációja, valamint a strand felújítása, tájba illő vendéglátó egységekkel. Újra legyen lehetséges helyszín a vízparti kikapcsolódás adta élményekre.
Öncélú kereskedelmi létesítmények (bankok, bevásárlóközpontok, plázák) helyett szorgalmazzuk a közösség érdekeinek figyelembe vételét és a valódi turisztikai fejlesztéseket a helyi adottságokkal összhangban. Bízunk benne, hogy a döntéshozók levonják a megfelelő következtetéseket, és a jövőben "munkahelyteremtés" alatt nem a helyi kisvállalkozók tönkretételét, a "fejlesztés" alatt pedig nem a környezet leamortizálását és a fölösleges pocsékolást kell értenünk. Kívánatosnak tartjuk, hogy szigorú törvényi szabályozás és következetes jogalkalmazás szülessen a tókörnyék megóvása érdekében.

A "Velencei-tó törvény" gondolatát L. Simon László országgyűlési képviselő a közelmúltban megfogalmazta. Őt megelőzően, évekkel korábban civilek, a tavat félve őrző helyi politikusok már szorgalmazták az égetően fontos jogszabálycsomag megalkotását, de az akkori politikai környezetben a "Velencei-tó törvény" csak ötlet maradt. Fontosnak tartjuk, hogy minél hamarabb az Országgyűlés elé kerüljön egy olyan javaslat, amely maradéktalanul szem előtt tartja a tájvédelmi szempontokat. Szabályozni kell a beépíthetőség mértékét és minőségét, meg kell akadályozni a tópart magánkézbe adását, támogatni kell a sportéletet. Véget kell vetni az intézményesített rongálásnak és gátlástalan privatizációnak. Szakítani kell a lepukkant retró romantikával, de ez nem szolgáltathat okot arra, hogy a már-már szintén idejétmúlt globalista plázaidiotizmus meghonosodjon a Velencei-tónál.
Helyette tájba illeszkedő építészeti megoldásokat, gazdaságilag ésszerű fejlesztéseket szeretnénk. A politikába beszivárgó, arra nyomást gyakorló gazdasági lobbicsoportok kívánságait nem lehet fölérendelni a helyi közösségeknek és a természetvédelem érdekeinek.

Heti válasz cikk: Vizesblokk Mivé vált a Balaton, a Velencei- és a Tisza-tó (2 MB pdf)

Tisztelettel:
Angelika Egyesület elnökség
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás