Hirdetés

Folyamatosan az egészségügyi határérték feletti porszennyezést mérnek a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Kolontáron. A finomszálló-por (PM10) mennyisége az 50 mikrogramm/m3 egészségügyi határérték helyett tegnap napi átlagban 552 mikrogramm/m3 volt. A pormérő műszer ma kiakadt.

A viharos erejű északi szél miatt a tározóktól délre található településeket is belepte a vörösiszap. Az úgynevezett kiporzás a Mal Zrt. ajkai timföldgyárában történt technológiaváltás következménye, mivel a vörösiszapot már száraz állapotban helyezik el a tározókban. Tegnap délután több órán keresztül kirívóan magas volt a szállópor koncentrációja: 2000 mikrogramm/m3 fölé emelkedett a szennyezettség több órára. Ez a koncentráció már mindenki számára komolyan egészségkárosító, különösen gyermekek, várandósok, idősek és légúti illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára!  Az egészségügyi határérték 50 mikrogramm/m3; szmogriadószint 150 mikrogramm/m3. A vörösiszap és a pora több toxikus elemet. például rákkeltő arzént tartalmaz.  A települések vezetőségét értesítette a hatóság.

A Greenpeace azt javasolja: szélben ne tartózkodjanak a szabadban, ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor viseljenek megfelelő porálarcot.
Gyerekeket ez esetben se engedjenek a szabad levegőre! A Greenpeace felszólítja a MAL-t, hogy locsolással azonnal akadályozza meg a porzást és minél hamarabb fedje be biztonságosan a tározót! Hiszen minden valószínűség szerint a porszennyezés eredete a vörösiszap-tározó. 

A hirado.hu képsorozatán jól látszik, amint a porvihar miatt vöröses színűvé vált táj, és a levegőben szálló porszemcsék nem kímélik az embereket és az állatokat sem.

Az MTI korábban már írt arról, hogy folyamatosan az egészségügyi határérték feletti a porszennyezés a vörösiszap-katasztrófa sújtotta településen. Nagy Attila, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetője áprilisban azt nyilatkozta: a mérőállomás február 27. óta üzemel Kolontár külterületén, Lőrintepusztán, és a rendkívül száraz idő miatt többször is előfordult, hogy négy-ötszörös határérték-túllépést regisztráltak a műszerek, ami egyértelműen az iszaptározók felőli kiporzásnak tudható be.

Tegnap a Jobbik tartott az ügyben sajtótájékoztatót. Kepli Lajos elmondta: az erős szél hatására a légszennyezettségi térképeken jól látható, hogy Kolontáron és 50-100 kilométeres környékén jelenleg 2,5 szerese az egészségügyi határértéknek a szállópor koncentrációja. Elmondta: azonnali intézkedést várnak a hatóságoktól. Úgy vélte, megoldást jelenthetne, ha locsolnák az iszaptározókat, hogy a felső legfeljebb fél méter folyamatosan nedves legyen és így ne hordja el a szél.  A képviselő hangsúlyozta: a káros anyagok – amelyek tüdőroncsoló hatásúak és hosszú távon súlyos betegségekhez vezethetnek – ugyanolyan koncentrációban vannak Kolontár mellett, mint például a Balaton nyugati partjainál, így ez a folyamat akár a turisztikai szezonra is hatással lehet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás