Hirdetés

Hét kormánypárti képviselő hétfőn támogatta, hogy alakuljanak meg az ellenzék által kezdeményezett vizsgálóbizottságok. Ángyán József kivételével hat fideszes jelezte, hogy tévedésből nyomtak rossz gombot. A kiszavazó képviselőknek nem kell szankcióra számítaniuk.

Ángyán József kivételével mind félreszavazott az a hat kormánypárti képviselő, aki hétfőn támogatta az ellenzék által kezdeményezett vizsgálóbizottságok felállítását, mondta az Indexnek a Fidesz frakció sajtóosztálya. A kiszavazó képviselőknek a sajtóosztály szerint nem kell szankcióra számítaniuk. A kormánypárti frakciók ugyanis nem írtak elő kötelező szavazást, a képviselők többsége a Fidesz jogi kabinetjének álláspontja alapján szavazott nemmel.

A Jobbik által kezdeményezett bizottság a Közgép állami megrendeléseit vizsgálta volna, az MSZP pedig az állami földpályázatokról szóló döntéseknek nézett volna utána. Előbbire az ellenzéki képviselők mellett három kormánypárti képviselő szavazott igennel: Ángyán József, Fejér Andor és Kulcsár József Ferenc. Az MSZP kezdeményezését öten szavazták meg a kormánypárti frakcióból: Ángyánon kívül Csizi Péter, Obreczán Ferenc, Pesti Imre és Tasó László. A kormánypártok hétfőn mindkét kezdeményezést leszavazták.

A Fidesz ajtóosztálya szerint Ángyán kivételével valamennyi kiszavazó képviselő jelezte a frakcióvezetés felé, hogy félrenyomták a gombot. A hét fideszes közül kedd délelőtt Pesti Imrét sikerült elérnünk, aki azt mondta, tévedésből szavazott együtt az ellenzéki pártokkal. Ángyán kiszavazása nem számít meglepetésnek, a Vidékfejlesztési Minisztérium korábbi államtitkára többször is szembement a Fidesz hivatalos álláspontjával. A politikus a földbérletpályázatok kapcsán például a kormányhoz közel álló nagytőkés oligarchákról beszélt. Tállai András belügyminisztériumi államtitkár júniusban azt mondta, hogy Ángyánt ki kéne zárni a Fidesz frakcióból. Kedden többször is megpróbáltuk elérni Ágyánt, egyelőre sikertelenül.
Folytatás az indexen >>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás