A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: elolanc.hu

Ma a Karácsony előtti utolsó, rendkívüli ülésen szavazniuk kell a képviselőknek az Alaptörvény szellemétől és szövegétől idegen módosításról, melyben az “integrált mezőgazdasági termelésszervezésre” vonatkozó rész tartalma ismeretlen a képviselők előtt, és nyilvánvalóan nem illik az Alaptörvénybe.

Ráadásul gyanítható szakmai tartalma – mely a gazdákat kiszolgáltatott, gazdaságilag is hátrányos helyzetbe hozná, alapanyagtermelőkké degradálná – szembe megy a Kormány Vidékstratégiájával, mely a szuverén családi gazdaságokra és azok szövetkezésére épülő mezőgazdaságra épül.

A módosítás egyúttal 2/3-os, sarkalatos törvénnyé tenné a sokat vitatott leendő Földtörvényt, melynek jelenlegi – a Kormány által vitára bocsátott formában való elfogadása és bebetonozása katasztrofális következményekkel járna a vidék és az ország jövőjére, mert az korlátlan terjeszkedési lehetőséget nyitna a nagybirtoknak, a magyar állampolgárokkal azonos földszerzési feltételeket biztosítana a külföldieknek, és számtalan kiskaput nyitna a spekulációnak és a korrupciónak.

Ennek az Alaptörvény módosításnak Karácsony, és a diáktüntetések "árnyékában" való áterőltetése a Parlament és a képviselők hitelének elvesztésével egyenlő. Ha a képviselők netán valami csoda folytán mégis a lelkiismeretükre hallgatnának, és nem szavaznák meg az ellentmondásos földtörvény biankó bebetonozását, az "integrált mezőgazdasági termelésszervezés" Alaptörvénybe foglalását – a "vezér" haragjával kell szembenézniük – ami beláthatatlan következményekkel járhat…
Ma elválik tehát, hogy van-e az országnak a szó igazi értelmében vett képviselője a kormánypárti sorokban, vagy megint egyszer mindenki beáll a sorba – és se látva, se hallva parancsszóra nyomja a gombot – a saját jól felfogott egyéni érdekét nézve, netán "politikai alkura" hivatkozva?
Meglátjuk…

Ács Sándorné agrármérnök
Élőlánc elnökségi tag

A KORMÁNY MÓDOSÍTÓ INDÍTVÁNYA. A Kormány kezdeményezésére a 2012. december 17-i rendkívüli ülés napirendjén.

Magyarország Alaptörvénye (2011. április 25.)

Magyarország Alaptörvényének harmadik módosítása (2012. …)

Az Országgyűlés mint alkotmányozó hatalom az Alaptörvény 1. cikk (2) bekezdés a.) pontjában meghatározott hatáskörében eljárva az Alaptörvényt a következők szerint módosítja:
1. cikk  Az Alaptörvény P.) cikke helyébe a következő rendelkezés lép:

P) cikk
A természeti erõforrások, különösen a termõföld, az erdõk és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövõ nemzedékek számára való megõrzése az állam és mindenki kötelessége.

P) cikk

(1) A természeti erõforrások, különösen a termõföld, az erdõk és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartásaés a jövõ nemzedékek számára való megõrzése az állam és mindenki kötelessége.
(2) A termőföld és az erdők tulajdonjogának megszerzése, valamint hasznosítása (1) bekezdés szerinti célok eléréséhez szükséges korlátait és feltételeit, valamint az integrált mezőgazdasági termelésszervezésre és a mezőgazdasági üzemre vonatkozó szabályokat sarkalatos törvény határozza meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás