Hirdetés

A világ egyik meghatározó zöldpiaci elemzőháza, a Bloomberg New Energy Finance közlése szerint 2012-ben éves összehasonlításban 11%-kal csökkent a tiszta technológiákba irányuló beruházások mértéke. Ez a szabályozási bizonytalanságokra, a legnagyobb piacokon végbe ment támogatáspolitikai felülvizsgálatokra, illetve a nap- és szélenergia technológiák árának csökkenésére vezethető vissza.

A társaság adatai alapján a 2011-es (felülvizsgált) 302,3 milliárd dollárhoz képest tavaly 268,7 milliárd dollárt invesztáltak a zöldenergia-iparba. 2012-ben egyértelműen Kína vezette a piacot, az ázsiai országban 67,7 milliárd dollárt értékben hajtottak végre zöld beruházásokat. A második helyen jelentősen lemaradva az Egyesült Államok szerepel 44,2 milliárd dollárral. A BNEF hozzáteszi, hogy 2011-ben az USA állt az első helyen, ami elsősorban annak volt betudható, hogy a befektetők igyekeztek meglovagolni az év végével kifutó támogatási rendszereket.

Az elemzőcég az új piacok tekintetében elismerően említi meg a Dél-Afrikában 2012-ben lezajlott zöldpiaci folyamatoknak. A hatályba lépő új támogatási rendszernek köszönhetően szemben a 2011-ben tiszta technológiákra irányuló pár tízmillió dollárral, tavaly 5,5 milliárd dollárt fordítottak szél- és napenergetikai projektekre az afrikai országban. Szintén jelentős emelkedést mutatott a japán piac is, ahol a fukusimát követő zöld (politikai) fordulat hatására 75%-kal, 16,3 milliárd dollárra növekedett a zöld beruházások értéke.

A hagyományos piacokon ezzel szemben sok helyen komoly visszaesést hozott a 2012-es év. Az Egyesült Államokban volumenében 32%-kal csökkentek a zöld technológiai beruházások a szabályozási bizonytalanságok, illetve az olcsó földgázból fakadó versenyképességi problémák miatt. Az európai zöldpiacon szintén jelentős visszaesések mutatkoztak. Olaszországban a napenergia-támogatások visszavágása következtében 51%-kal, 14,7 milliárd dollárra csökkentek a beruházások, míg a korábbi egyik éllovas Spanyolország zöldpiacán mindössze 3 milliárd dollárnyi beruházást valósítottak meg, miután a kormány moratóriumot hirdetett a támogatási rendszereket illetően. Ázsiában sem dübörgött minden piac 2012-ben, a térség második legnagyobb fejlődő gazdaságának számító Indiában 44%-kal estek vissza a tiszta technológiákba irányuló befektetések, miután a 2011-es év végével kifutott a szélenergia-támogatási rendszer, és kevesebb napenergia-projektet engedélyeztek.
TOVÁBB >>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás