Hirdetés

A Karoo nagyobb, mint Németország, és csaknem 100 városában és számtalan különleges falvaiban egymillió ember él. Dél-Afrika egyik legszebb természetes félsivatagos élőhelyét, a Karoo-t teheti tönkre egy olyan kormányzati terv, amely gázfúrási engedélyt adna a hatalmas térség kiaknázására.

A csodálatos félsivatagos terület jövője megváltozhat, miután Kgalema Motlanthe, a dél-afrikai köztársaság elnökhelyettese a napokban arról beszélt, hogy a tudomány is támogatja a gázmezők felderítését a gazdaság fellendítéséért.
Múlt csütörtökön Rob Davies, ipari és kereskedelmi miniszter már arról beszélt, hogy egyezség született és még a jövő évi választások előtt elkezdik a Karoo Western Cape régiójában a próbafúrásokat. „Úgy tudom, hogy a Mossgas – amely az első gázból folyadékká alakító finomítót üzemeli majd Mosssel Bay-ben, Western Cape-nél – olyan forrásokat talált, ahonnan egy milliárd köbméter gázt lehet kitermelni. A kitermelésre csak nemrég megnyitott Mozambikban lévő gázmezők száz milliárd köbméter gázt adhatnak.”

„A pala agyagban tárolt gáz mennyisége a becslések szerint még a mozambiki gázmezők kitermelését is bőven túllépheti, és ez egy nagyon fontos szempont lehet a dél-afrikai energia szektorban„ – vélekedett Davies.
Ahogy az Amerikában és a briteknél is megtörtént, őrjöngésig tartó vita várható a Dél-Afrikai Köztársaságban is. Az ellen lobbisták már most harcba lendültek és arról tájékoztatnak, hogy a fúrások módszere tönkreteheti a vidéket, beszennyezheti a talajvizeket és a levegőt is.

Attól tartanak, hogy a fúrások megsemmisítik az évmilliók óta fennálló csodálatos Karoo-t. Az egyik esélyes kitermelő a Shell lehet.
Davies megígérte, hogy megfontolják az ellenzők érveit, figyelembe veszik a környezetvédelmi hatásokat is, többek között a különböző vállalatok engedélyeit is szigorúbban veszik majd.

A még csodálatos Karoo - gázos lesz a dél-afrikai palagázA még csodálatos Karoo – gázos lesz a dél-afrikai palagáz

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás