Hirdetés

40 éven belül akár 1 trillió dollár lehet a klímaváltozás okozta kár a part menti városokban. A legnagyobb biztosítótársaságok jelentős szerepet vállalnak a klímaváltozás gazdasági költségeinek felbecsülésében. Ez azért is fontos számukra, hiszen náluk kötnek biztosítást a klímaváltozással kapcsolatba hozható áradás veszélyre, viharkárokra, szárazságra, valamint mezőgazdasági kudarcokra.

A tavaly októberben a karibi térségben és az Egyesült Államok kelet- partvidékén pusztító Sandy hurrikán – a becslések szerint – csak New Yorkban 19 milliárd dollár kárt okozott. Az amerikai biztosítások egy hatalmas részt jelentenek a világ biztosítási piacán, így nem is csoda, hogy a Sandy hurrikán és az utána jelentkező szárazság az Egyesült Államok közép-nyugati részén elérte a 100 milliárd dollárt, amely több mint 65 százaléka a világszerte kifizetett károknak. A gondok azonban nőnek, mivel 2050-re a tengerek és óceánok melletti városokban csak az áradások, a tengerszint emelkedése miatt, a kitartó szárazság, valamint a szélviharok és az eső okozta károk – a World Bank becslése szerint- évente akár az egy trillió dollárt is elérhetik.

Épp ezért a világ egyik legnagyobb biztosítótársasága, a Swiss Re készített egy olyan felmérést, amelyben arról kérdezték az embereket, hogy szerintük a globális felmelegedés okoz-e a jövőben problémákat. A válaszadók 84 százaléka állította, hogy az elkövetkező évtizedekben sokkal gyakoribbak lesznek a természeti katasztrófák.

A felmérést végző Gallup 22 ezer 15 évesnél idősebb embert kérdezett meg a világ öt kontinensén. A kérdések között szerepelt, hogy melyek okoznak problémát: a gazdaság, az elidősödés, a klímaváltozás, a természeti katasztrófák, az energiával kapcsolatos problémák vagy az élelmiszer ellátás. Miközben szinte minden megkérdezett aggódik saját hazájának gazdasági jövőjével kapcsolatban, ugyancsak sokan (84%) tartanak a klímaváltozástól, valamint az ebből következő természeti katasztrófáktól is. A legtöbben úgy vélekedtek, hogy hajlandóak lennének átvállalni néhány olyan intézkedés pénzügyi terhét, amely valamelyest csillapíthatná a klímaváltozás rizikóját. Mindeközben úgy érzik, hogy kormányaiknak sokkal többet meg kellene tenni az éghajlatváltozás megakadályozásáért. Szerintük a kormányok jelenleg nem a problémához méltóan foglalkoznak az üggyel és inkább a jövő generációira hagyják a nagyobb munkát. A megkérdezettek több mint 90 százaléka szeretné látni, hogy vezetőik többet tesznek a még hatékonyabb energiafelhasználásért.
„A felmérésből az derült ki, hogy az emberek hajlandók lennének áldozatokat hozni” – vélekedik David Cole, a Swiss Re munkatársa, aki a cég 150 éves évfordulójára tervezett hatalmas felmérés egyik vezetője volt.
„Az emberek azt szeretnék, hogy sokkal jobb legyen az együttműködés a kormányok és a magánszektor között. Létfontosságú lenne, hogy felkészítsék a társadalmakat a jövőre és sokkal rugalmasabbá tegyék őket a problémák kezelésére” – mondta el Cole.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás