Hirdetés

Sallai Róbert Benedek szerint a rendszerváltás óta most először van ilyen rossz helyzetben a környezetvédelem.

A környezetvédők szerint a jelenlegi helyzet nemcsak a jövő nemzedékek lehetőségeit rontja, de a ma élők egészségét is veszélyezteti és akadályozza a gazdasági kibontakozást. Hazánkban az önálló környezetvédelmi minisztérium megszüntetése, és a szakterület államtitkársággá silányítása súlyos csapást mért a fenntarthatóság képviseletére, a környezeti érdekek érvényesülésére. „A magyar kormány egy partnerségi rendszert állított fel az elmúlt négy évben a különböző ágazatok szervezeteivel, kivéve a környezet- vagy természetvédelmi tömörüléseket. Ez egy jelzés a környezetvédelmi államtitkárságot felügyelő Vidékfejlesztési Minisztérium részéről, hogy nem volt fontos a zöld szerveződések bevonása a munkába. Ez nem is lenne gond, de minimum konzultációra szükség lett volna a jogszabályok készítésénél, a nagyobb döntések meghozatalánál. Mi mindenképp sürgetnénk, hogy egy intézményesített konzultációs rendszer működjön ebben az égetően fontos témakörben is. Meglátásunk szerint a gazdasági és a környezetvédelmi ügyeket úgy kell harmóniába hozni egymással, hogy a fenntartható fejlődés megvalósuljon. – mondta a PestiSrácok.hu-nak Farkas István Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke. Három hete az országos zöld civil szervezetek levélben kérték Orbán Viktort, hogy az új kormányzati struktúrában erősítse meg a környezetügyet és állítsa vissza a környezetvédelmi tárca egységét és önállóságát.

Sallai Róbert Benedek szerint a rendszerváltás óta most először van ilyen rossz helyzetben a környezetvédelem.

Sallai R Benedek 2010-ben LMP szóvivőként.

A környezetvédelmi politika megszilárdításával kapcsolatban megkerestük Sallai Róbert Benedeket, aki a Fenntartható Fejlődés Bizottság elnöki pozíciójára jelölt a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője. A természetvédelmi mérnök, biogazdálkodó politikus szerint a környezetvédelem a legnagyobb lökést még a rendszerváltás után kapta, akkor születtet a mostani szabályozások jó része. “Később aztán az első Orbán-kormányban a környeztevédelmi tárca megerősödött, a civil szervezetek komoly támogatást kaptak, tovább erősítve zöld szektort. A két szocialista kormányzás alatt már egy erős negatív tendencia figyelhető meg.
Például elvették a nemzeti parkok természetvédelmi hatósági jogkörét, csökkentették a környezetvédelmi támogatásokat és enyhítették a szabályozást. Ám a rendszerváltás óta most először fordul elő, hogy csak névlegesen, államtitkári szinten jelenik meg a környezet és természetvédelem. Megszűnt a Környezetvédelmi Minisztérium és a vidékfejlesztésbe olvasztották, amely egy identitászavaros állapot, ugyanis a környezetvédelem nem a vidéki térségekben jellemző, hanem leginkább a környezeti ártalmak, a human egészségügyi problémák gócpontjaiban, nagyvárosi szinten. A szabályozási rendszer kisiklott, a vezető pozíciókba inkompetens vezetőket ültettek, és az egész mélyrepülésre feltette a koronát az Ángyán József által feltárt nemzeti parki botrány, illetve a paksi bővítés, amely a zöldeknek teljességgel elfogadhatatlan. Egyet kell értenem a környezetvédő szervezetekkel, hogy a kormány a legrosszabb teljesítményt az utóbbi négy évben a zöld fronton nyújtotta.

Sallai R Benedek  szerint hibás lépés a természetvédelmi területekhez köthető infrastruktúra fejlesztését, kiépítését környezetvédelemi tevékenységnek nevezni. „Az állam a strukturális alapokból és saját forrásokból inkább az infrastrukturális fejlesztéseket szereti, márpedig a természet és környezetvédelemnek alapvetően megelőző szemléletűnek kéne, hogy legyen. Nem a szelektív hulladékgyűjtés kiépítésére kéne elsősorban költeni, hanem a szemét keletkezésének visszaszorítására. Azok a beruházások, amelyet Illés Zoltán államtitkár, vagy a kormány környezetvédelmi lépésnek ítél meg, például a levegőszennyezést csökkentő létesítmények kiépítése, az én szemléletem szerint nem szolgálnak közvetetten védelmi célokat.” Az LMP-s képviselő szerint hatalmas hiba, hogy a zöld civil szervezetektől évről évre folyamatosan megvonták a támogatást, tíz év alatt kevesebb, mint egy tizedére csökkent, valósággal ellehetetlenült a zöld szféra. „Ha a környezet és természetvédelmet az általam képviselt szemlélettel kívánja valaki irányítani és a környezeti ártalmak megelőzésére törekedne, akkor ebben nagyon fontos és fajsúlyos szerepet kapnának a civil szervezetek, akik a szemléletformálással, különböző szakpolitikai törekvésekkel teljes mértékben a megelőzést kívánják szolgálni.”

A témától és Sallai képviselő úr szakmai tudásától függetlenül megjegyzendő, hogy liberális körökben nehezményezték, Sallai képviselő úr miért jár bocskaiban. A választ a Facebook-oldalán találtuk meg: „Feltűnő ismertetőjeleim: komoly vagyok, nem szeretem a vicces embereket és bocskaiban járok, amikor vesz a média. Ezzel másokat felidegesítek, de ezt anyukám nem tudja, mert ő haragudna érte, hogy bosszantom az embereket.”

További információk a forrás cikkben >>>
 

Kapcsolódó anyagok:

A magyar lakosság szuperzöld. És az állam?

Ügyeket egy önálló zöldtárca is képviselhetne, de ilyen jelenleg nincs

Önálló zöldminisztériumot kérnek Orbántól a civilek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás