Hirdetés

Még a nyáron a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amely alapján országosan egységes rendszerben működhet majd a vízszolgáltatás – írja a Magyar Nemzet kormányzati forrásra hivatkozva. Ehhez az kellett, hogy 400 cég helyett mára csak 40 szolgáltató maradjon.

Egységesíti a kormány a vízszolgáltatás díjait, az ezt lehetővé tevő törvényjavaslatot rövidesen napirendre tűzi az Országgyűlés. A lap mai cikke a fő célok között a rezsicsökkentés folytatását, az egységes vízdíj bevezetését, a karbantartási munkálatok összehangolását valamint a fejlesztésekhez szükséges uniós támogatások elérését nevezi meg.

A küszöbönálló egységesítés legfőbb feltétele a víziközmű-szegmens konszolidációja volt, hiszen a korábbi széttagolt tulajdonosi szerkezetben fel sem merülhetett a tarifák és az üzemeltetés egységesítésének lehetősége. Ehhez a 2011-ben hatályba lépett víziközmű-törvény biztosította a hátteret. Így a korábbi mintegy négyszáz cég helyett ma már csak körülbelül negyven vízszolgáltató van. (MTI)

 

Többszörösen ráfizettük már a rezsicsökkentésre.

Az Orbán kormány már eddig is többszörösen megfizettette az emberekkel a rezsicsökkentést a különböző extra adók formájában. Emellett a Fidesz ugyancsak a közműdíjak lefaragására hivatkozva százmilliárdokat dobott ki az ablakon az adófizetők pénzéből különböző veszteséges közüzemi szolgáltatók felvásárlására, illetve az árkorlátozások miatt a csőd szélére juttatott társaságok támogatására. A legnagyobb átverés a dologban pedig az, hogy az energia árak akkor jobban csökkentek volna, ha kormány nem avatkozik be az árképzésbe, miután az utóbbi években drasztikusan mérséklődtek Európában a gáz és áram beszerzési tarifák – nyilatkozta a stop.hu-nak Katona Tamás.  A közgazdász professzor számításai szerint a lakosság 2013 márciusától idén márciusáig mintegy 130 milliárd forintot takarított meg az energiaárakon, a további kommunális díjlefaragások révén pedig hozzávetőleg 25 milliárd forint maradt az emberek zsebében. Ezzel szemben azonban csak a szesz és a dohány jövedéki adójának az emelésével megközelítőleg 170 milliárd forinthoz jutott a költségvetés.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás