A rovat kizárólagos támogatója

Nem csak pénzügyi, hanem politikai manőver is volt a Paks 2-ről szóló megállapodás – állítja a volt környezetvédelmi államtitkár. Illés Zoltán az ATV Start című műsorában kifejtette, maga a hír, miszerint Magyarország mintegy háromezer milliárd forintnyi hitelt kap Oroszországtól, még akkor is erősítette hazánk pénzügyi stabilitását, ha egyébként nem is történt tranzakció.

Illés szerint azonban a paksi bővítés bejelentésének nem csupán pénzügyi jelentősége volt. Mivel a beruházás a választási kampány idején került be a közbeszédbe, alkalmas volt arra is, hogy összezavarja a Paks 2-t korábban még támogató baloldalt – magyarázta Illés, aki szerint a paksi beruházás nem az energiapolitikáról, hanem politikai játszmákról, különféle érdekcsoportok kiszolgálásáról szól.  

A volt államtitkár egy másik példával is próbálta érzékeltetni, hogy a jelenlegi kormány nem értékek, hanem csupán érdekek mentén politizál. Illés elmondta, államtitkársága idején számtalanszor kezdeményezte, hogy újra legyen Magyarországon üveggyártás, elősegítve ezzel, hogy például az üvegpalackokat is lehessen szelektíven gyűjteni. Illés szerint az üveggyártás újraindításához mindössze 10 milliárd forintra lenne szükség, de javaslata süket fülekre talált, mert nem volt senki, aki érdekelt lett volna egy ilyen beruházásban.
 

Paks II: gondban lehetnek Orbánék

Paks II: gondban lehetnek Orbánék

Gondban lehet az uniós vizsgálatok miatt a kormány, ha olyan finoman szólva is ellentmondásos elemzéssel igyekszik alátámasztani a paksi beruházást, mint a Rotschild bankház tanulmánya. Bármennyit is fizettek érte a mi zsebünkből, kidobott pénz volt.

Nem olyan jó a helyzet a Paks II. projekttel kapcsolatos brüsszeli vizsgálatok kapcsán, mint ahogy a fideszes propaganda állítja, és ezzel Orbánék teljesen tisztában vannak. Az eddig lezárult témákban nem voltak igazán kényes elemek, a műszaki, technológiai és klímahatási elemzéseknél előre látható volt, hogy nem lesznek gondok. A fűtőanyag esetében már igen, ott módosítani is kellett az eredeti szerződést, bekorlátozva a kizárólagos orosz szállítás lehetőségét. Ez azonban jelentéktelen ahhoz a kockázathoz képest, amelyet a tiltott állami támogatás gyanújáról és a versenyeztetés elmaradásáról szóló vizsgálatok jelentenek. Néhány hete kiderült, hogy mindkét ügyben tovább lép az Európai Bizottság, mivel jogosnak tartja a jogsértési aggodalmakat: két hónapot adott Orbánéknak arra, hogy válaszoljanak a felmerülő kételyekre.

Kapcsolódó anyagok:

Putyinnak is sokba lesz a paksi bővítés

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás