Hirdetés

Elég az aszfaltból! Újabb nagyszabású zöldítési kampányt indít Bécs

38 új fa, mintegy 3000 négyzetméternyi zöldterület és 70 új ülőhely kialakítása. Az osztrák főváros egy újabbb, nagyszabású burkolatbontási és zöldítési kampányt indít.  A  „Le az aszfalttal!” mottóhoz hűen a Simmering városrészben található Enkplatz most a kerület zöld és hűtött főterévé alakul át.

Nagy az igény a bécsi carsharingre

Az autómegosztás, vagy közösségi autózás már több, mint 30 éve jelen van Bécsben. Az első próbálkozás 1992-ben indult, azóta pedig a bécsiek mindennapjának részévé vált. Az európai piacvezető, a „Free2move” 2024 végére Bécsben 1100 járműre bővíti a flottáját.

Kilép az Energia Charta Szerződésből az Európai Unió

Kilép az Európai Unió az Energia Charta Szerződésből, mivel azt már nem tartja összeegyeztethetőnek az éghajlat-politikai céljaival – számolt be az Európai Unió Tanácsának közleményéről az MTI. A kilépés egy évvel azt követően lesz hatályos, hogy a címzett megkapta az értesítést.

A giga zöldrefestési blöff

Jól hangzik, hogy fenntarthatósági célokat követő cégekhez viszik az alapok a kisbefektetők pénzét, csakhogy valójában autógyárak, olajcégek vagy épp fast fashion ruhagyárak kapják a befektetések nem elhanyagolható részét. 6500 milliárd forintot fektettek be a fenntarthatóságinak nevezett alapok a legnagyobb szennyező cégekbe.

Halászhajók a tudomány szolgálatában

A vizeinket szabályozó halászati szabályozást távoli irodákban dolgozhatják ki, de a tudás, amelyre támaszkodnak, a tengeren kezdődik, a tudományos megfigyelőkkel. Ők alkotják az uniós halászati adatgyűjtés gerincét. Máltán azt vizsgálják kutatók, milyen állapotban van a tenger, és mit kell tenni a fenntartható halászatért.

Egy olasz cég újrahasznosítaná a napelemek 99 %-át

A napelemek újrahasznosítása jelenleg súlyosan mérgező anyagokkal oldható meg csak, az olasz 9Tech nevű vállalat viszont mert nagyon álmodni. Jelenleg napi 800 napelem újrahasznosítása a cél.

Franciaországban egyre többször állítanak le atomreaktorokat a megújulók miatt

Az atomenergia hívei szerint a nukleáris erőművek, valamint a nap- és szélerőművek jól kiegészítik egymást, hiszen az atomerőmű akkor is termel, amikor nem süt a nap vagy nem fúj a szél, így a fosszilis energiahordozóktól való elszakadás csak a két technológia együttes alkalmazásával lehetséges. Lassan, de biztosan kiszorulnak a piacról az alaperőművek.