A rovat kizárólagos támogatója

„A glyphosate biológiai hatása rendkívül szerteágazó. Nem véletlen ez, hiszen aminosav- származék (glicin), s így sokféle élettani folyamatba képes beleszólni. Feltűnő, hogy ez esetben a kétéltűek csoportja több hatástípusban is előfordul, amit az egyébként túlérzékenyen reagáló ipari kutatás még csak nem is cáfol.

Lehetséges, hogy a környezeti hatások megítélése nem lenne annyira éles, hogy egy hangos vitával érdemes lenne erre a közvélemény figyelmét felhívni? Annál energikusabb a rágcsálókra (emlős modellfaj) és emberre vonatkozó hatások erőteljes támadása.
Napjainkban a mikrobiális hatások területén új frontvonalak nyílhatnak, és a hormonmoduláns hatások tárgyalása is sokat fordíthat a helyzeten, hiszen ennek bekövetkezte sokkal kisebb terhelés esetén jelentkezik már, mint a rákkeltő hatás. Ekkor a lehetséges immunmoduláns hatások tisztázása még fel sem merült. A glyphosate ismeretlen kóroktanú betegségekkel (pl. autizmus) való lehetséges kapcsolata jelenleg csak statisztikai alapokon nyugszik, amelyekről tudjuk, hogy két esemény hasonló viselkedése nem feltétlenül jelenti azt, hogy egymáshoz közük lenne, hogy egyik a másikból ok-okozati úton következne.”

Magyar Kémikusok Lapja, 73.évfolyam (7-8) 201 8. JÚLIUS–AUGUSZTUS, 245-248.
Cikk itt:, vagy itt:  glyphosate toxikológia és ökotoxikológia (3,2 MB pdf.)


  Alkalmazás és környezetanalitika: a cikksorozat első része >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás