A rovat kizárólagos támogatója

Nem csak fenntarthatósági szempontból problémásak a bioüzemanyagok, de egy új tanulmány szerint kifejezetten rontják a városi levegő minőségét, mivel növelik a talajközeli ózon szintjét.

A bioüzemanyagok hajnalán úgy tekintettek erre az üzemanyagra, mint, amely egy csapásra megoldhatja a környezeti problémákat. Lassan bebizonyosodik azonban, hogy nem hatékonyak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és komoly aggályok fogalmazódtak meg a fenntarthatóságukat tekintve, is, amelyet hazánkban Gyulai Iván fogalmazott meg legelőször.  Ezúttal a bioüzemanyagok egy újabb káros hatására hívták fel a figyelmet angliai kutatók. A Nature Climate Change c. szaklapban megjelent friss tanulmány szerint a gyorsan növő fajokból előállított bioüzemanyagok megnövelhetik a talajközeli ózon koncentrációját is.  A bioüzemanyagok boomja nagy területen szorította ki a mezőgazdasági termőterületről a hagyományos fajokat, hogy helyettük új, a bioüzemanyagok előállítására alkalmas fajoknak adják át a helyüket. Ezek a gyors növekedésű fajok, azonban sokkal több izoprént bocsátanak ki, mint a hagyományos fajok.

Növeli az ózonkoncentrációt

Az izoprén a talajközeli ózon prekurzora, tehát egy olyan vegyület, amely alapanyaga annak a kémiai folyamatnak, amelynek a végeredménye az ózon. A talajközeli ózon pedig közismerten káros az egészségre, és számos egészségügyi probléma mellett, akár idő előtti halálozást is okozhat. Az izoprént számos fafaj termeli életritmusa során, így természetes vegyületről van szó. A tanulmány szerint, amennyiben Európában 72 millió hektárra nő a bioüzemanyagok termesztésére szolgáló ültetvények nagysága, úgy az évi 1400 idő előtti halálozást okozhat. Jelenleg a számítások szerint 22 ezer ember idő előtti haláláért felelős a magas ózon koncentráció, amely egyebek mellett a termésátlagokat is csökkenti. Keith Gulding a kutatás vezetője lemondta: „A 72 millió hektáros forgatókönyv egy extrém eset, amennyiben minden reálisan figyelembe vehető földet művelés alá fognánk. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy bár ez növelné a talajközeli ózon koncentrációját, a hagyományos fosszilis energiahordozók égetése szinten súlyos környezeti problémákat okoz.”
A tanulmány készítői ezért azt javasolják, hogy lehetőleg olyan helyeken létesítsenek ültetvényeket, ahol a megnövekvő ózonkoncentráció nem okoz problémát.

A nyári szmog

A talajközeli ózon a nyári szmog légszennyező anyaga, amely a magas napállás, az ultraibolya sugárzás, és egyes légszennyezőanyagok jelenlétében keletkezik. A nyári szmog idején számos más káros vegyület koncentrációja is megnövekszik a légkörben, köztük daganatkeltő anyagoké is. A nyári szmog, különösen azért problémás, mert lényegesen kevesebb figyelmet kap, mint a téli szmog, így az érzékenyebb emberek nem értesülhetnek a magas légszennyezettségről.

Egészségügyi hatások

Az ózon izgatja a légzőszervek nyálkahártyáját, csökken a tüdő vitálkapacitása, súlyosbítja a krónikus betegségeket, köhögés lép fel, jelentkezhet légzési nehézség és asztmás roham is. Súlyosbítja a pollenallergiát, és a légzőszervek gyulladását is kiválthatja. Az ózon nem szívódik fel, hanem azon a szöveten fejti ki a hatását, amelyikkel érintkezésbe lép.

A szemre különösen veszélyes lehet a nyári szmog, egyrészt izgathatja a szemet, másrészt romlik a látásélesség is. A nyári szmog erős ultraibolya sugárzás esetén jelentkezik, ezért a szem kettős terhelésnek van kitéve, ugyanis az UV sugárzás önmagában is kötőhártyagyulladást okozhat. Ráadásul a hatások összeadódnak és hosszútávon jelentkeznek, ezért érdemes a szemet védeni napszemüveggel. A legfőbb hatások hosszú távon a homályos látás, az éjszakai látás romlása, de csökkenhet a színlátás képessége is

A nyári szmog kapcsán a legtöbb figyelmet az idő előtti halálozás kapta. Az Európai Unió felkérésére készült tanulmány szerint csak Európában évente 22 ezer ember idő előtti haláláért felel a magas ózonkoncentráció. A légszennyezettség nem csak a forgalmas belvárost, hanem a kertvárosi övezetet is érinti. Hazai kutatók kimutatták, hogy az ózon átlagos koncentrációja megduplázódott a múlt századhoz képest, még a vidéki területeken is.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek